Bondscoach Guus Hiddink heeft de selectie van Oranje vrijdag teruggebracht tot 27 spelers. Leroy Fer, Nigel de Jong en Jeroen Zoet vielen tijdens de eerste schifting af.

Hiddink zal in de oefenwedstrijd tegen de Verenigde Staten op 5 juni en in het belangrijke EK-kwalificatieduel met Letland een week later geen beroep doen op de twee middenvelders en de doelman.

''Leroy is helaas niet wedstrijdfit'', zei Hiddink. ''Nigel heb ik laten weten dat ik met het oog op de komende wedstrijden heb gekozen voor een ander type speler.'' 

Hiddink begint maandag met 25 spelers aan het tweede deel van de voorbereiding op de oefeninterland van vrijdag tegen de Verenigde Staten. Tjaronn Chery en Steven Berghuis mogen zich opnieuw melden, net als Davy Pröpper die zondag met Vitesse nog een Europees ticket wil bemachtigen. Deze drie spelers hopen tegen de Amerikanen hun debuut in Oranje te kunnen maken.

Behalve De Vrij en Bruno Martins Indi arriveren maandag de internationals die actief zijn in het buitenland. Alleen Jeremain Lens (Dinamo Kiev) en Wesley Sneijder (Galatasaray) komen nog later. Zij spelen eerst nog een nationale bekerfinale. De Vrij werd dinsdag al toegevoegd aan de selectie van Oranje door Hiddink en Martins Indi meldde zich woensdag al.

Door het afvallen van Fer, De Jong en Zoet bestaat de selectie van Oranje momenteel uit 27 spelers.

EK-kwalificatie

Voor het belangrijke EK-kwalificatieduel met Letland zal de groep worden teruggebracht tot 23 spelers. Oranje moet in Riga winnen om zicht te houden op de bovenste twee plaatsen in de groep, die een direct ticket naar het EK in Frankrijk opleveren.

Nederland staat momenteel derde met zes punten achterstand op koploper Tsjechië. IJsland is de nummer twee met vijf punten voorsprong op Oranje. Vrijdag 12 juni spelen de nummers één en twee tegen elkaar, waarna Oranje later op de avond tegen Letland speelt.

Video: Oranje traint in Hoenderloo met kleine groep