Premier Mark Rutte hoopt dat de FIFA "wakker wordt'' en de huidige verdenkingen ziet als een "zware uitnodiging'' om intern orde op zaken te stellen. 
 

De minister-president noemde de verdenkingen van corruptie ''zeer ernstig''.

Hij wilde niet te diep op de zaak ingaan, want die vindt hij in de eerste plaats een ''zaak van de voetbalwereld zelf''.

Hij wilde niet zeggen op wie hij zelf vrijdag zou stemmen als nieuwe voorzitter van de wereldvoetbalbond. ''Maar ik geloof dat de KNVB helder is''. Die is een voorstander van prins Ali, die het vrijdag opneemt tegen de huidige president Sepp Blatter .

Rutte beaamde dat het voor hem ''heel ingewikkeld'' zou zijn om aan te blijven als zeven leden van zijn kabinet van corruptie verdacht zouden worden.

Video: Rutte spreekt over corruptiezaak FIFA

De wereldvoetbalbond FIFA is in een diepe crisis geraakt door een omvangrijk corruptieschandaal.

De Amerikaanse justitie heeft veertien personen, onder wie negen leden van de bond, aangeklaagd. Zij zouden vanaf de jaren negentig voor meer dan 150 miljoen dollar aan steekpenningen hebben aangenomen.

Cameron

De Britse premier David Cameron ging vrijdag direct in op de positie van Blatter. "Ik ben van mening dat hij moet opstappen. Hoe eerder, hoe beter. Het is ondenkbaar dat hij leiding blijft geven aan de FIFA", zei Cameron in Berlijn.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel sprak zich tijdens dezelfde bijeenkomst in Berlijn niet uit over de persoon Blatter.

Wel vindt ze dat er zo snel mogelijk een einde komt aan de corruptie. ''Schoon schip maken is het belangrijkste.''