President Sepp Blatter heeft vrijdag het 65e congres van de wereldvoetbalbond FIFA geopend in de Zwitserse stad Zürich.

Op het congres in het Hallenstadion zal vrijdag de nieuwe president van de FIFA gekozen worden.

De 79-jarige Blatter gaat voor zijn vijfde termijn als hoofd van de wereldvoetbalbond. Alle corruptieschandalen ten spijt weigert de Zwitser op te stappen.

Zijn uitdager is Ali Bin Al-Hussein. Hoewel de prins pas 39 jaar is, kan hij bogen op lange bestuurlijke ervaring. Al sinds 1999 is hij voorzitter van de Jordaanse voetbalbond.

Blatter deed in zijn openingswoord een beroep op de teamgeest van de 209 aangesloten bonden. ''Laten we de problemen samen aanpakken'', stelde de Zwitser.

Storm

Het congres van de wereldvoetbalbond telt veel agendapunten. Hoogtepunt zijn de verkiezingen voor het voorzitterschap. Die zijn als punt zeventien op de agenda gezet en beginnen naar verwachting pas vrijdagmiddag.

Blatter, sinds 1998 al voorzitter, was lang torenhoog favoriet voor een vijfde termijn. Het onderzoek van de FBI en Zwitserse justitie heeft het imago van de wereldvoetbalbond echter verder beschadigd.

"Dat heeft een enorme storm veroorzaakt", doelde Blatter op de arrestatie van zeven FIFA-officials, onder wie vicevoorzitters Jeffrey Webb en Eugenio Figueredo. "Al begrijpt u misschien dat ik het geen toeval vind, dat dit twee dagen voor dit congres gebeurt. Dat neemt niet weg dat we de zaken moeten aanpakken."

"FIFA strijdt tegen corruptie, tegen wedstrijdvervalsing, racisme en discriminatie", vervolgde Blatter. "Maar het gebeurt nog steeds. De mensen die woensdag gearresteerd zijn, dat zijn individuen. En voetbal is een teamsport, zoals u weet. Natuurlijk draag ik verantwoordelijkheid als voorzitter. Maar laten we die met 209 bonden dragen."

Monster

"Ik geloof dat er 350 miljoen voetballers en voetbalsters over de hele wereld actief zijn. Zij verdienen een goede wereldvoetbalbond. Laten we de FIFA met zijn allen weer een goed gezicht geven. Ons schip vaart over woeste golven. Het stormt maar laten we er voor zorgen dat we met z'n allen de veilige haven bereiken."

Blatter denkt dat de toewijzing van de WK's van 2018 (aan Rusland) en WK 2022 (Qatar) tot de huidige problemen hebben geleid. "Als er andere landen uit die enveloppen waren gekomen, was het anders gelopen. Maar dat kan ik niet bewijzen."

"Mijn voorganger zei ooit dat er een monster was gecreëerd, zo groot is het voetbal nu", aldus Blatter. "De FIFA is nu meer een bedrijf, we zijn niet zomaar een club. Jullie, de bonden, zijn de aandeelhouders, de eigenaars, van dit bedrijf. Jullie kiezen een regering en het congres kiest een voorzitter."

65e FIFA-congres in beeld

Prins Ali en Blatter schudden elkaar voorafgaand aan de verkiezingen de hand. © ANP
Prins Ali bin Al-Hussein riep tijdens zijn laatste speech nogmaals op tot veranderingen. "Het is nu tijd een belangrijke stap te zetten." © ANP
Blatter: "Als ik stop, dan wil ik een sterke en betrouwbare FIFA overdragen. Een FIFA die ontsnapt is aan een storm. Ik beloof u dat ik dit ga doen. Maar dat kan ik niet alleen. Daar heb ik jullie ook bij nodig." © ANP
Bert van Oostveen bracht de stem uit namens Nederland. © ANP
Tijdens de langdurige stemronde leek de verveling toe te slaan. © ANP
President Sepp Blatter opende vrijdag het 65e congres van de FIFA. © ANP
De 79-jarige Blatter gaat voor zijn vijfde termijn als hoofd van de wereldvoetbalbond. Alle corruptieschandalen ten spijt weigert de Zwitser op te stappen. © ANP
Zijn uitdager is Ali Bin Al-Hussein. Hoewel de prins pas 39 jaar is, kan hij bogen op lange bestuurlijke ervaring. Al sinds 1999 is hij voorzitter van de Jordaanse voetbalbond. © ANP
Alle 209 leden zijn op het congres aanwezig. © ANP
Michael van Praag, voorzitter van de KNVB, arriveerde vrijdagochtend bij het congres. © ANP
Alle 209 leden van de FIFA zullen vrijdag in het geheim hun stem uitbrengen op één van de twee kandidaten. Om al in de eerste ronde te triomferen moet een kandidaat een twee derde meerderheid behalen, oftewel 140 van de 209 stemmen. Is er nog geen winnaar, dan volgt een tweede ronde. Hierin volstaat een gewone meerderheid. © ANP
Michel Platini vroeg donderdag aan Blatter om terug te treden. © ANP

Meerderheid

Alle 209 leden van de FIFA zullen vrijdag in het geheim hun stem uitbrengen op één van de twee kandidaten.

Video: FIFA maakt zich op voor verkiezingen

Om al in de eerste ronde te triomferen moet een kandidaat een twee derde meerderheid behalen, oftewel 140 van de 209 stemmen. Is er nog geen winnaar, dan volgt een tweede ronde. Hierin volstaat een gewone meerderheid.

Bommelding

Het congres werd rond het middaguur even opgeschrikt door een bommelding. "De zaal is door veiligheidsdiensten onderzocht en we kunnen nu verder omdat er niets in aangetroffen", stelde secretaris-generaal Jérôme Valcke van de wereldvoetbalbond

Het congres werd rond 12.00 uur geschorst voor een lunchpauze van anderhalf uur. Medewerkers van de FIFA spoorden vervolgens plotseling iedereen aan de zaal te verlaten. Zij ontkenden aanvankelijk geruchten over een bommelding, maar vertelden de zaal schoon te willen maken.

Het congres werd uiteindelijk om 13.40 uur hervat. Dat was tien minuten later dan gepland.

Het congres werd vrijdagochtend al even verstoord door een demonstrante met een Palestijnse vlag. Zij werd uit de zaal verwijderd. De 209 leden van de FIFA stemmen later op het congres over een voorstel van Palestina om Israël te schorsen.