Michael van Praag verwacht vrijdag een spannende strijd tussen Sepp Blatter en prins Ali bin Al-Hussein om het voorzitterschap van de FIFA.

"Het wordt echt heel spannend'', stelde Van Praag terwijl hij bij het Hallenstadion van Zürich arriveerde voor het 65e congres van de wereldvoetbalbond.

"Ik zeg het al langer. Het staat echt niet vast dat Blatter gaat winnen. Dat gevoel is alleen maar sterker geworden bij me.''

De voorzitter van de KNVB dineerde donderdagavond met de leiders van de andere 208 bij de FIFA aangesloten bonden. "Natuurlijk heb ik daar ook proberen te lobbyen voor prins Ali. En je zag dat het anders was dan tijdens voorgaande verkiezingen. Overal zag je mensen met elkaar praten.''

"Het staat voor mij echt niet vast dat Afrikaanse landen en Aziatische landen allemaal voor Blatter stemmen. De stemming is geheim. Ze kunnen ook kiezen voor prins Ali. Geloof me nu maar'', stelde Van Praag terwijl hij keek naar een groepje demonstranten die naar Zürich was gekomen om tegen de FIFA te demonstreren.

Berlijn

"Echt, veel mensen zijn er klaar mee. Zelfs als Blatter al wint, dan wil ik hem nogmaals adviseren de eer aan zichzelf te houden. Hoeveel goede dingen hij ook wil doen, het is niet meer geloofwaardig." 

"In dat geval komen we rond de finale van de Champions League in Berlijn ook bij elkaar om te kijken wat we dan nog kunnen doen. Het is de hoogste tijd voor een andere voorzitter van de FIFA.''

Van Praag trok onlangs zijn FIFA-kandidatuur in en schaarde zich achter Prins Ali. Blatter of Ali wint de verkiezingen als hij 105 van de 209 landen achter zich krijgt.

Speechen

"Straks krijgen Blatter en prins Ali allebei de gelegenheid een kwartier te speechen'', vertelde Van Praag. "Landen die nog twijfelen, kunnen dan weer andere inzichten krijgen. Dat merkte ik donderdag ook tijdens een beraad van de UEFA." 

"Maar veel belangrijker was dat Michel Platini, de voorzitter van de UEFA, dat ook heel overtuigend deed. Dat heeft ook weer enkele landen over de streep getrokken. Iedere stem telt, zeker nu de verschillen veel kleiner zijn als veel mensen denken.''