De elf voetbalbonden van Oceanië staan niet meer vierkant achter Sepp Blatter bij de voorzittersverkiezingen van de FIFA van vrijdag.

Het corruptieschandaal heeft twijfel gezaaid binnen de federatie, zegt het hoofd van de Nieuw-Zeelandse bond.

Nieuw-Zeeland stemt vrijdag bij de verkiezing op het congres in Zürich sowieso niet op Blatter, maar op zijn uitdager prins Ali Bin Al-Hussein.

''Gezien de ontwikkelingen in de laatste 48 uur gelooft Nieuw-Zeeland dat een radicale verandering nodig is om het geschonden imago van het voetbal op te poetsen'', aldus voorzitter Mark Aspden van de Nieuw-Zeelandse bond.

Oceanië schaarde zich in een eerder stadium unaniem achter Blatter, maar het is volgens de bond van Nieuw-Zeeland nu 'ieder voor zich' in de stemming.

Azië

Sjeik Ahmad Al-Fahad Al-Sabah uit Koeweit, onlangs door de Aziatische voetbalbond (AFC) gekozen in het dagelijkse bestuur van de FIFA, bevestigde vrijdag dat de Aziatische bonden op Blatter zullen stemmen. 

''Er is een leider met heel veel ervaring nodig en iemand die zich heel betrokken heeft getoond bij de AFC en dat is Blatter'', aldus Al-Sabbah.

''Prins Ali is een goede man, ik heb veel met hem gewerkt. Zijn toekomst ziet er goed uit, maar ik denk dat hij iets te gehaast heeft gehandeld. Hij had eerst het vertrouwen moeten winnen van Azië.''

Australië, dat ook lid is van de Aziatische bond, zal waarschijnlijk als enige van de 46 leden op prins Ali Bin Al-Hussein stemmen.

Meerderheid

De verkiezingen zijn het belangrijkste onderdeel van het FIFA-congres in Zürich. De kandidaat die minimaal 105 van de 209 landen achter zich krijgt, fungeert de komende vier jaar als voorzitter van de wereldvoetbalbond.

Het congres gaat om 9.30 uur van start. De verkiezingen staan laat op het programma.

Mocht geen van de kandidaten in de eerste ronde een tweederde meerderheid krijgen, dan volgt een tweede ronde. Hierin volstaat een gewone meerderheid.