Prins Ali bin Al-Hussein kan vrijdag tijdens de verkiezingen voor het voorzitterschap van de FIFA in elk geval rekenen op de stem van de Verenigde Staten en Canada.

Dat laat de Amerikaanse bondsvoorzitter Sunil Gulati weten. Hij sprak naar eigen zeggen ook voor zijn Canadese collega Victor Montagliani.

"Ik ken prins Ali nu een paar jaar. Hij is een heel actief lid van het uitvoerend comité van de FIFA en een groot voorstander van hervormingen", legt Gulati uit aan AP.

De Amerikaanse bestuurder vindt dat de FIFA toe is aan "goed leiderschap". "En dan komen er vanzelf goede beslissingen. Of het nu gaat om de landen waar de WK's plaatsvinden of hoeveel landen er deel moeten nemen aan die toernooien."

Gulati denkt niet dat Ali en Blatter veel voor elkaar onder zullen doen. "Het wordt heel wat spannender dan veel mensen enkele weken geleden vermoedden."

Volgens de bestuurder kan de nieuwe corruptiecrisis rond de FIFA de huidige voorzitter veel stemmen kosten.

De Amerikaanse minister van justitie Lorretta Lynch zei woensdag in een toelichting op het FBI-onderzoek dat FIFA-bestuurders zich al sinds begin jaren negentig schuldig maken aan corruptie en fraude.