De voormalige vicevoorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA, Jack Warner, is op borgtocht vrij. Warner wordt ervan verdacht smeergeld te hebben aangenomen.

Warner verliet op het eiland Trinidad en Tobago de gevangenis waar hij werd verhoord. Hij werd in een ambulance weggereden. Waarom is niet duidelijk.

Justitie in de Verenigde Staten heeft na onderzoek naar corruptie bij de bond negen FIFA-officials en vijf zakenmensen aangeklaagd.

Warner gaf zich woensdag aan bij de politie nadat naar buiten kwam dat hij werd gezocht in de Verenigde Staten.

Steekpenningen

De voormalige FIFA-topman zou onder meer zo'n tien miljoen dollar (negen miljoen euro) aan steekpenningen hebben aangenomen van de regering in Zuid-Afrika.

In ruil daarvoor zou zijn stem naar dat land zijn uitgegaan bij het toewijzen van het WK 2010.

Warner stelde woensdag dat hij onschuldig is. "Ik ben in deze zaak niet eens ondervraagd."

Vier jaar geleden legde Warner al zijn functies bij de FIFA neer nadat de wereldvoetbalbond hem voorlopig had geschorst op verdenking van omkoping.

Braziliaanse bond

De Braziliaanse voetbalbond CBF heeft documenten overhandigd aan de officier van justitie in het kader van onderzoeken naar de FIFA, zo maakte de CBF bekend.

In een brief heeft de bond bekendgemaakt dat de bond elk onderzoek naar corruptie ''volledig steunt''. De bond liet verder weten bereid te zijn verklaringen af te leggen als dat nodig is.

Voorzitter Marco del Nero van de CBF heeft donderdag, een dag voordat de leden van de FIFA een nieuwe preses kiezen, Zürich verlaten.

Een reden werd daarvoor niet gegeven. Del Nero (74) maakt deel uit van het dagelijks bestuur van de FIFA.