Sc Heerenveen en Vitesse hebben donderdagavond in de finale van de play-offs om Europees voetbal met 2-2 gelijkgespeeld.

Vanwege de uitdoelpunten heeft Vitesse zich een aardige uitgangspositie verschaft voor de return van zondag. Het duel in Arnhem begint om 16.45 uur.

Vitesse mocht in het Abe Lenstra-Stadion het meest aanspraak maken op de zege. Valeri Qazaishvili opende na twintig minuten de score na een enorme fout van Jerry St. Juste.

Heerenveen kwam tien minuten later op gelijke hoogte via Luciano Slagveer, die scoorde op aangeven van Mark Uth.

Nadat Wallace in de tweede helft al de paal had geraakt, was het Davy Pröpper die Vitesse opnieuw op voorsprong schoot. Heerenveen toonde wederom veerkracht en Uth was een kwartier voor tijd verantwoordelijk voor de gelijkmaker. Zodoende hielden de Friezen uitzicht op het bereiken van de voorronde van de Europa League.

De thuisploeg was het duel goed begonnen, maar Vitesse kwam na twintig minuten op voorsprong. De Arnhemmers profiteerden optimaal van de verwarring bij Heerenveen, die was ontstaan nadat er een tweede bal het veld in werd gegooid. Rechtsback Stefano Marzo bracht daarna zijn ploeggenoot St. Juste in de problemen, die met drie spelers van Vitesse om zich heen de bal verspeelde. 

Vitesse-spits Bertrand Traoré bediende vervolgens Qazaishvili, die de bal in het lege doel schoof (0-1).

Uth

De voorsprong hield zo'n tien minuten stand. Uth, die vlak daarvoor al op doelman Eloy Room stuitte, stoomde op aan de linkerkant, behield het overzicht en gaf de bal voor op de meegelopen Slagveer. De vleugelspits troefde zijn belager af en zette zijn voet tegen de voorzet: 1-1.

Nadat beide ploegen enkele aardige kansen hadden gemist, nam Vitesse na dik een uur spelen opnieuw de leiding. De treffer kwam van de voet van Pröpper. De door PSV begeerde middenvelder vond na een rush van afstand de korte hoek (1-2). Even daarvoor had Wallace, rechts voorin de vervanger van de vermoeide Renato Ibarra, al op de paal geknald. Ook zag Heerenveen verdediger Joost van Aken wegvallen met een hamstringblessure.

De Friezen gaven na al die tegenslag echter niet op en een kwartier voor tijd maakte Uth uit een snelle counter gelijk. De Duitser passeerde Room met een fraai wippertje. Beide ploegen kregen nog kansen op de winnende, maar die viel niet.