De leiders van de 53 Europese voetbalbonden hebben zich donderdag even voor 12.30 uur onder overweldigende belangstelling van de media verzameld in het Kameha Grand hotel van Zürich.

Ze bespreken daar de strategie van de UEFA tijdens het 65e congres van de FIFA, waar vrijdag ook de voorzitter van de wereldvoetbalbond wordt verkozen.

Als het aan de UEFA ligt, dan worden de verkiezingen met een half jaar uitgesteld nu de FIFA zwaar onder vuur is komen te liggen na een reeks arrestaties wegens corruptie . Als dat niet gebeurt, dan overweegt de Europese bond de verkiezingen helemaal te boycotten.

KNVB-directeur Bert van Oostveen liet echter donderdagmiddag weten dat van een boycot geen sprake meer is.

Michael van Praag, behalve voorzitter van de KNVB ook lid van het bestuur van de UEFA, was er woensdag in Warschau bij toen de Europese voetbalbond het standpunt over de FIFA-verkiezingen formuleerde. Hij vormt samen met KNVB-directeur Bert van Oostveen de Nederlandse delegatie in Zürich.

Video: Van Praag bij topoverleg UEFA

Van Praag trok onlangs zijn FIFA-kandidatuur in en schaarde zich achter Prins Ali bin-Al Hussein, de enige overgebleven tegenstander van huidig voorzitter Sepp Blatter.

Standpunt

Het duo onthield zich voor aanvang van de vergadering van commentaar. Dat komt misschien omdat het standpunt van de UEFA niet overeenkomt met dat van de KNVB.

Terwijl Van Praag woensdag met de Europese bond vergaderde in Warschau, liet Van Oostveen namens de KNVB weten dat de verkiezingen wat hem betreft gewoon door moeten gaan.

"De KNVB hecht groot belang aan het doorgaan van zowel het aanstaande congres als de presidentsverkiezing. Juist op dit moment, bij wereldwijde commotie over de arrestaties in Zürich'', zei Van Oostveen woensdag.

Crisis

De FIFA verkeert in crisis na een onderzoek van de FBI en Zwitserse justitie. De Amerikaanse geheime dienst klaagde woensdag veertien personen aan, onder wie negen FIFA-officials.

Zij zouden zich voor ruim 150 miljoen dollar, zo'n 145 miljoen euro, hebben verrijkt. Zeven FIFA-kopstukken werden opgepakt in Zürich. Tegelijkertijd maakte de Zwitserse justitie een onderzoek bekend naar de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022.

Blatter, al sinds 1998 voorzitter van de FIFA, behoort op dit moment niet tot de verdachten. Hij genoot tot de arrestaties van woensdag de steun van vijf van de zes confederaties van de FIFA. Op uitnodiging van voorzitter Michel Platini woonde Prins Ali donderdag de vergadering van de UEFA bij.