Vitesse en sc Heerenveen spelen donderdagavond de eerste van twee wedstrijden in de strijd om een ticket voor de voorrondes van de Europa League. Dwight Lodeweges, coach van de Friezen, nestelt zich ondanks een zege en gelijkspel eerder dit seizoen in de underdogpositie.

"We zijn misschien niet de favoriet, maar we maken absoluut een kans", aldus Lodeweges op de website van Heerenveen, dat in de vorige ronde Feyenoord uitschakelde na een 1-0 thuiszege en een 2-2 gelijkspel in De Kuip.

"Daar stapten we in alle opzichten als winnaar van het veld. Zo'n resultaat doet wonderen en zorgt voor power. De jongens kijken uit naar 'Vitesse', hebben er vertrouwen in."

In de twee eerdere confrontaties dit seizoen won Heerenveen in eigen huis met 4-1. In Arnhem eindigde het in 1-1. "Maar Vitesse is nu in vorm", weet Lodeweges. "Voorin en op het middenveld lopen allemaal goede voetballers. Het is echter wel kwetsbaar, net als wij zijn."

Bosz

Zijn collega Peter Bosz van Vitesse kan "niet veel" met die eerdere duels dit seizoen. "Dat zijn fases in een voetbaljaar. Het is nu belangrijk om te zien hoe wij het in Heerenveen gaan doen", zegt Bosz op de website van zijn club.

De 51-jarige oefenmeester verwacht een terughoudend Heerenveen. "Ik verwacht dat het terug zal zakken en in de omschakeling wil toeslaan. Het is een repeterend antwoord, maar zo spelen de meeste ploegen tegen ons."

"Ik vond Heerenveen fysiek beter dan Feyenoord, maar wij zijn fysiek ook nog prima in orde. Interessant om te zien hoe het morgen gaat."

Afwezig

Bosz kan donderdag niet beschikken over Renato Ibarra. De aanvaller kampt met te veel pijntjes na het tweede duel met PEC Zwolle, dat in de Gelredome in 1-1 eindigde, en wordt vervangen door Wallace.

Zakaria Labyad miste woensdag de training wegens persoonlijke omstandigheden, maar is tegen Heerenveen gewoon beschikbaar.

Lodeweges verwelkomde Simon Thern, Joost van Aken en Sam Larsson woensdag weer op de groepstraining. Het drietal trainde volledig mee en de Nederlands-Canadese trainer verwacht dat Larsson aan de aftrap verschijnt. "De andere twee moeten nog even afwachten."