Ron Vlaar wil zaterdag met Aston Villa in de FA Cup-finale tegen Arsenal zijn eerste grote prijs winnen en ziet een zege als mogelijke reden voor een langer verblijf in Birmingham.

"De FA Cup is een geweldig grote prijs. Die trofee en de KNVB-beker zijn onvergelijkbare grootheden. Ik kan het niet eens uitleggen", zei Vlaar donderdag in gesprek met De Telegraaf.

"De historie en de beleving maken het toernooi uniek. Zelfs tegen een vierdedivisionist kun je het loodzwaar hebben. Daar kun je je als buitenlander voor je komst naar de Premier League niets bij voorstellen."

De 30-jarige Vlaar treedt bij winst met zijn club toe tot de groepsfase van de Europa League. "Dat is een nieuwe uitdaging. Het zou een reden kunnen zijn om bij Aston Villa te blijven."

"Maar misschien verleng ik mijn contract sowieso wel, want er is de laatste maanden veel ten goede veranderd. Bovendien moet je niet onderschatten hoe groot de club Aston Villa is. De laatste jaren zijn we een paar keer goed weggekomen door niet te degraderen, maar ik heb het gevoel dat de toekomst er rooskleurig uitziet."

Oranje

Na de bekerfinale meldt de verdediger zich in Hoenderloo bij het Nederlands elftal voor het vriendschappelijke duel met de Verenigde Staten (5 juni) en de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland (12 juni).

"Met die beker op zak kom je toch wat lekkerder binnen bij Oranje. Het is tijd om de prijzenkast te vullen, want ik heb nog niet heel veel gewonnen", doelt Vlaar op de twee EK-titels met Oranje onder 21 in 2006 en 2007.

"De persoonlijke doelen die ik mezelf heb gesteld, zoals me in de EK- en WK-selectie spelen, heb ik eigenlijk wel altijd gehaald."