In verkiezingen die zijn overschaduwd door arrestaties van hoge FIFA-officials strijden Sepp Blatter en prins Ali bin Al-Hussein vrijdag om het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond.

De 79-jarige Blatter geldt ondanks alle ophef van de afgelopen dagen als de favoriet. De Zwitser kan in elk geval rekenen op steun van Afrikaanse, Aziatische en Midden-Amerikaanse landen.

De verkiezingen zijn het belangrijkste onderdeel van het FIFA-congres in Zürich. De kandidaat die minimaal 105 van de 209 landen achter zich krijgt, fungeert de komende vier jaar als voorzitter van de wereldvoetbalbond.

Blatter hoopt voor de vierde keer te worden herkozen. De Zwitser staat sinds 1998 aan het hoofd van de FIFA nadat hij daarvoor jarenlang als secretaris-generaal van de wereldvoetbalbond actief was.

Michael van Praag en Luis Figo trokken zich afgelopen week terug als kandidaat.

Steun

De vraag is of veel van de 209 stemgerechtigde bonden anders over Blatter zijn gaan denken naar aanleiding van de gebeurtenissen van de voorbije dagen.

Vooralsnog hebben vooral Europese landen aangedrongen op zijn vertrek. Volgens Van Praag kan prins Ali buiten Europa inmiddels rekenen op de steun van meer dan zestig bonden. 

Mocht geen van de kandidaten in de eerste ronde een tweederde meerderheid krijgen, dan volgt een tweede ronde. Hierin volstaat een gewone meerderheid.

Het congres gaat om 9.30 uur van start. De verkiezingen staan laat op het programma.