De jarenlange samenwerking tussen Feyenoord en Excelsior wordt in "onderling overleg" per 1 juli beëindigd. 

Volgens beide partijen heeft de samenwerking de clubs veel goeds gebracht, maar willen ze nu hun eigen koers gaan varen.

''Het voetballandschap is de laatste jaren veranderd en we constateerden dat van de oorspronkelijke samenwerking niet veel over was", zegt Excelsior-directeur Ferry de Haan. ''We zullen elkaar ook in de toekomst weten te vinden, maar de relatie zal geen officiële status meer hebben."

Feyenoord-directeur Eric Gudde kijkt ook terug op een succesvolle samenwerking: ''Er zijn tal van spelers te noemen die bij Excelsior hebben gedebuteerd in het betaald voetbal en vervolgens naar de Kuip zijn gegaan", aldus Gudde. 

"Voor Feyenoord leverde dat waardevolle spelers op voor de eigen selectie of om te verkopen aan andere clubs, terwijl de samenwerking Excelsior in staat stelde om sportieve successen te boeken.''

Satellietclub

De samenwerking tussen Feyenoord en Excelsior heeft jaren geduurd. De Rotterdamse clubs hadden zelfs een gemeenschappelijke beloftenploeg en spelers van Feyenoord werden veelvuldig uitgeleend aan Excelsior.

Excelsior fungeerde tussen 1997 en 2005 zelfs als satellietclub van Feyenoord. Daarna werkten de clubs op lossere basis samen.

Spelers die voor beide clubs uitkwamen zijn onder meer Robin van Persie, Jordy Clasie, Royston Drenthe, Salomon Kalou en Andwele Slory. In het seizoen 2004/2005 werd trainer John Metgod door Feyenoord in Kralingen gestald.