De grote sponsoren van de FIFA hebben bezorgd en verontwaardigd gereageerd op het corruptieschandaal bij de wereldvoetbalbond.

Creditcardbedrijf Visa trekt zich mogelijk zelfs terug als de FIFA geen veranderingen ondergaat. "De huidige ontwikkelingen baren ons zorgen. We zijn diep teleurgesteld", meldt het creditcardbedrijf donderdag in een verklaring.

De FIFA verkeert in een crisis nadat er woensdag twee onderzoeken zijn aangekondigd door autoriteiten: naar corruptie van bestuurders en naar de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022. Zeven hoge officials zijn woensdag gearresteerd in Zürich.

"Als sponsor verwachten we dat de FIFA snel actie onderneemt om een einde te maken aan deze praktijken. Er moet een nieuwe cultuur ontstaan, met de nadruk op ethiek. Alleen zo kan de reputatie van de FIFA worden hersteld", vervolgt de verklaring van Visa, dat een van de zes belangrijkste sponsoren van de FIFA is.

"We stapten hierin omdat voetbal in staat is om mensen over de hele wereld te verenigen. Het is heel belangrijk dat er veranderingen komen. Als dat niet gebeurt, dan zullen we ons sponsorschap herzien."

Coca Cola

Hyundai, sponsor van het WK voetbal in 2018, laat weten ernstig bezorgd te zijn door de arrestatie van FIFA-officials. 

Coca-Cola schrijft: "Deze lange controverse heeft de missie en de idealen van de FIFA bezoedeld en we hebben onze zorgen over deze ernstige beschuldigingen al eerder geuit."

Video: FBI verzamelt bewijs bij voetbalbond van Noord-, Midden- en Zuid-Amerika