Voorzitter Sepp Blatter is blij met de juridische onderzoeken en acties naar omkoping binnen de wereldvoetbalbond. 

Dat zegt de 79-jarige Zwitser in een verklaring, waarin hij voor het eerst reageert op alle commotie die woensdag is ontstaan door de arrestaties van zeven FIFA-leden in Zürich.

''Hoe ongelukkig deze gebeurtenissen ook zijn, toch zijn we blij met de acties en onderzoeken van de Amerikaanse en Zwitserse autoriteiten. We geloven dat dit de maatregelen helpt te versterken die de FIFA al heeft genomen om alle misstanden in het voetbal te voorkomen'', zegt Blatter, die vrijdag voor de vijfde keer hoopt te worden gekozen tot voorzitter van de mondiale bond.

Hij gaat dan de strijd aan met prins Ali Bin-Al Hussein uit Jordanië. Blatter is de favoriet om herkozen te worden. De FIFA liet al weten dat de verkiezingen ondanks de arrestaties van FIFA-officials gewoon door zullen gaan.

Blatter is zelf niet als verdachte aangemerkt in de onderzoeken van de Amerikaanse en Zwitserse justitie. Toch wordt hij al jaren in verband gebracht met omkoping. Twee dagen voor de FIFA-verkiezing in Zürich is de Zwitser opnieuw in het nauw gedreven door de arrestatie van zeven kopstukken om zich heen. De ethische commissie van de FIFA besloot hen direct, net als vier andere verdachten, een voorlopige schorsing te geven.

'Moeilijke tijd'

''Dit is een moeilijke tijd voor het voetbal, voor de fans en de FIFA als organisatie'', aldus Blatter, die woensdagochtend zijn communicatiemanager naar een persconferentie stuurde om te reageren.

''We begrijpen de teleurstelling die velen hebben geuit en ik weet dat de gebeurtenissen van vandaag invloed zullen hebben op de manier waarop mensen naar ons kijken. Laat me duidelijk zijn: voor zulke misstanden is geen plaats in het voetbal. We zullen mensen die zich hiermee inlaten eruitgooien.''

Blatter zegt niet verrast te zijn door de juridische acties. ''We hebben dit zelf ingeleid door vorig jaar een dossier in te leveren bij de Zwitserse autoriteiten.''