De UEFA wil dat de verkiezing voor het voorzitterschap van de FIFA van aanstaande vrijdag wordt uitgesteld.

De Europese voetbalbond hoopt dat het congres waar de 209 landen van de wereldvoetbalbond een nieuwe voorzitter kiezen, wordt opgeschort.

Woensdag werden zeven FIFA-officials gearresteerd vanwege een omkoopschandaal. 

Voorafgaand aan de finale van de Europa League in Warschau zaten de Europese landen met elkaar aan tafel om de ontstane situatie te bespreken. Secretaris-generaal Gianni Infantino riep na het beraad op om de voorzittersverkiezing uit te stellen. De UEFA-landen dreigen bovendien het congres te boycotten.

De huidige preses Sepp Blatter en prins Ali Bin-Al Hussein uit Jordanië gaan vrijdag de strijd met elkaar aan om het voorzitterschap van de FIFA. Afgelopen week trokken Michael van Praag en Luis Figo zich terug als kandidaten.

De verkiezingen van vrijdag zijn het belangrijkste onderdeel van het FIFA-congres dat donderdagochtend begint. De 79-jarige Blatter is de favoriet om herkozen te worden. De FIFA liet al weten dat de verkiezingen ondanks de arrestaties van FIFA-officials gewoon door zullen gaan.

Ramp

''De gebeurtenissen van vandaag zijn een ramp voor de FIFA en tasten het imago van het voetbal als geheel aan. De UEFA is diep geschokt en bedroefd'', staat in een verklaring van de UEFA.

Video: UEFA wil uitstel verkiezing voorzitterschap FIFA

''Deze gebeurtenissen laten zien dat corruptie diepgeworteld is in de FIFA-cultuur. De FIFA heeft behoefte aan een echte hervorming. Het komende congres dreigt uit te lopen op een farce. Daarom moeten de Europese bonden goed nadenken of ze dit congres wel willen bijwonen en zo bijdragen aan een systeem dat uiteindelijk het voetbal zal vermoorden.''

KNVB

Ook de KNVB is er voorstander van dat de presidentsverkiezingen zoals gepland op vrijdag zullen plaatsvinden, ondanks alle commotie van woensdag.

"De KNVB hecht een groot belang aan het doorgaan van zowel het aanstaande congres als de presidentverkiezingen. Juist op dit moment, bij wereldwijde commotie over de arrestaties in Zürich", zei KNVB-directeur Bert van Oostveen.

Verdachten

De Amerikaanse justitie klaagde veertien verdachten aan in het grote omkoopschandaal rond de FIFA. Negen van hen zouden lid zijn van de wereldvoetbalbond.

Zeven verdachten zijn woensdag in Zürich gearresteerd. Het zijn Jeffrey Webb, een van de vicevoorzitters van de wereldvoetbalbond, Jose Maria Marin (voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond) en de FIFA-leden Eduardo Li (Costa Rica), Eugenio Figueredo (Uruguay), Julio Rocha (Nicaragua), Costas Takkas (Kaaimaneilanden) en Rafael Esquivel (Venezuela).

Allen zijn door de ethische commissie van de FIFA voorlopig geschorst. Dat betekent dat zij voorlopig geen voetbalgerelateerde werkzaamheden mogen verrichten. Ook Jack Warner, Nicolás Leoz, Chuck Blazer en Daryll Warner hebben een voorlopige schorsing gekregen.