De KNVB is er voorstander van dat de presidentsverkiezingen van de FIFA zoals gepland op vrijdag zullen plaatsvinden, ondanks alle commotie van woensdag bij de wereldvoetbalbond.

"De KNVB hecht een groot belang aan het doorgaan van zowel het aanstaande congres als de presidentverkiezingen. Juist op dit moment, bij wereldwijde commotie over de arrestaties in Zürich", zegt KNVB-directeur Bert van Oostveen woensdagmiddag in een persbericht.

De Amerikaanse justitie klaagde woensdag veertien verdachten aan in het grote omkoopschandaal rond de FIFA. Negen van hen zijn lid van de wereldvoetbalbond en zeven werden woensdagochtend opgepakt in Zürich.

De KNVB stelt de arrestaties te betreuren. "De beschuldigingen aan het adres van de betrokken officials, onder meer van omkoping en afpersing, doen wéér afbreuk aan het imago van FIFA en het voetbal. Daarom is de KNVB een groot voorstander van het 'schoon' maken van de FIFA", verklaart de bond.

De huidige FIFA-voorzitter Sepp Blatter neemt het vrijdag op tegen Prins Ali bin Al-Hussein, die na het afzeggen van onder meer Michael van Praag en Luis Figo de enige tegenkandidaat is.

UEFA

De Europese voetbalbond UEFA wil juist dat de presidentsverkiezingen worden uitgesteld. Voorafgaand aan de finale van de Europa League in Warschau zaten de Europese landen met elkaar aan tafel om de ontstane situatie te bespreken.

Secretaris-generaal Gianni Infantino riep na het beraad op om de voorzittersverkiezing uit te stellen. De UEFA-landen dreigen bovendien het congres te boycotten.

Greg Dyke, de voorzitter van de Britse voetbalbond, vroeg zich eerder op de dag al af of de verkiezingen door kunnen gaan. "We moeten ons afvragen of de verkiezing wel kan doorgaan in deze omstandigheden. Het is duidelijk dat de situatie snel verandert."

FIFA-woordvoerder Walter De Gregorio benadrukte woensdagochtend in een persconferentie dat de verkiezingen gewoon door zullen gaan, ondanks de arrestaties.