Ondanks de arrestaties van FIFA-officials gaan de verkiezingen voor het voorzitterschap van de FIFA vrijdag gewoon door.

Dat liet woordvoerder Walter de Gregorio van de wereldvoetbalbond woensdag weten op een persconferentie in Zürich. "De verkiezingen hebben niets te maken met het onderzoek. De agenda blijft staan."

Huidig voorzitter Sepp Blatter neemt het vrijdag op tegen prins Ali Bin Al-Hussein van Jordanië. Afgelopen week trokken Michael van Praag en Luis Figo zich terug als kandidaten.

De verkiezingen van vrijdag zijn het belangrijkste onderdeel van het FIFA-congres dat donderdagochtend begint.

Er waren speculaties dat Blatter zou hebben voorgesteld het congres uit te stellen naar aanleiding van de arrestaties. "Dan weten jullie meer dan ik, want daar is nooit over gesproken. De verkiezingen gaan gewoon door", reageerde De Gregorio.

Britse bond

Greg Dyke, de voorzitter van de Britse voetbalbond, stelde juist dat het maar de vraag is of de verkiezing van de nieuwe voorzitter van de FIFA kan doorgaan.

"We moeten ons afvragen of de verkiezing wel kan doorgaan in deze omstandigheden. Het is duidelijk dat de situatie snel verandert'', aldus Dyke.

Hij wil donderdagochtend met de delegaties van de leden van de Europese voetbalbond UEFA overleggen over hoe het verder moet en welke positie de bonden innemen.

De Britse bond zal vrijdag overigens stemmen op Al-Hussein.

Verdachten

De Amerikaanse justitie klaagde veertien verdachten aan in het grote omkoopschandaal rond de FIFA. Negen van hen zouden lid zijn van de wereldvoetbalbond.

Video: Officials FIFA opgepakt, verdacht van omkoping

Zeven verdachten zijn woensdag in Zürich gearresteerd. Het zijn Jeffrey Webb, een van de vicevoorzitters van de wereldvoetbalbond, Jose Maria Marin (voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond) en de FIFA-leden Eduardo Li (Costa Rica), Eugenio Figueredo (Uruguay), Julio Rocha (Nicaragua), Costas Takkas (Kaaimaneilanden) en Rafael Esquivel (Venezuela).