Prins Ali bin Al-Hussein, de enige overgebleven uitdager van Sepp Blatter bij de verkiezingen voor het voorzitterschap van de FIFA, zegt bedroefd te zijn over het recente corruptieschandaal bij de bond.

"Dit is een trieste dag voor het voetbal'', zei de Jordaniër doelend op de zeven officials van de FIFA die woensdag werden gearresteerd in Zürich.

Zij zouden sinds de jaren negentig een bedrag van meer dan 100 miljoen dollar aan steekpenningen hebben aangenomen in ruil voor toewijzing van toernooien en voor het verkrijgen van uitzendrechten en sponsordeals.

Jeffrey Webb, een van de vicevoorzitters van de wereldvoetbalbond is een van de zeven verdachten. De anderen zijn Jose Maria Marin (voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond) en de FIFA-leden Eduardo Li (Costa Rica), Eugenio Figueredo (Uruguay), Julio Rocha (Nicaragua), Costas Takkas (Kaaimaneilanden) en Rafael Esquivel (Venezuela).

Blatter hoort niet bij de arrestanten, maar voor hem komen de arrestaties op een slecht moment, twee dagen voor de verkiezingen waar hij als grote favoriet aan zou beginnen.

Al-Hussein heeft de leden van de FIFA beloofd de wereldvoetbalbond weer zuiver te maken, als hij het voor het zeggen krijgt. Hij wil niet speculeren over zijn kansen nu de FIFA opnieuw beschadigd is. "Dit is een ingewikkeld verhaal waarvan ik alle details nog niet ken. Het zou niet passend zijn om nu meer commentaar te geven.''

Rusland

Vitali Moetko, de Russische minister van Sport, zegt dat de zes gearresteerde officials van de FIFA niet gekoppeld mogen worden aan de succesvolle poging van zijn land om het WK van 2018 binnen te halen.

Dat meldt het het Russische persbureau TASS.

Het Openbaar Ministerie in Zwitserland maakte woensdag bekend dat het een onderzoek start naar de procedures rondom het WK 2018 en het WK 2022, dat in Qatar zal worden gehouden.

De FIFA deed vorig jaar zelf al onderzoek naar de toewijzing van de WK's en kwam tot de conclusie dat er geen sprake was van ernstige misstanden.