De aanklager betaald voetbal van de KNVB heeft FC Utrecht een schikkingsvoorstel gedaan voor de antisemitische spreekkoren tijdens de thuiswedstrijd tegen Ajax begin april.

De aanklager van de voetbalbond wil FC Utrecht bestraffen met een boete van 10.000 euro, zo meldt de KNVB dinsdag.

Bovendien mogen er bij het volgende thuisduel met Ajax geen supporters zitten op de Bunnikside. Dat is het deel van het FC Utrecht-stadion waar de harde kern zit en waarvandaan de spreekkoren kwamen.

Tijdens FC Utrecht-Ajax (1-1) zongen supporters in stadion De Galgenwaard: "Mijn vader zat bij de commando's, mijn moeder zat bij de SS, en samen verbrandden zij Joden, want Joden die branden het best".

De aanklager kondigde drie dagen na de wedstrijd al aan dat er een vooronderzoek werd gestart naar de gezang. Utrecht is nu op basis van beelden en verklaringen in staat van beschuldiging gesteld "voor het herhaaldelijk uiten van antisemitische spreekkoren door de aanhang".

FC Utrecht heeft tot maandag 1 juni 12.00 uur om te reageren op het schikkingsvoorstel.

OM

FC Utrecht bood twee dagen na het duel zijn excuses aan voor het gezang. "Vanzelfsprekend nemen wij als FC Utrecht afstand van deze vreselijke spreekkoren. Tijdens de wedstrijd was het Utrecht niet duidelijk wat er werd gezongen, anders was er volgens de club actie ondernomen.

De spreekkoren zorgden voor veel commotie. Minister van Justitie Ard van der Steur noemde ze 'onsmakelijk'. Het Openbaar Ministerie ging aan de slag met aangiftes van de Stichting Bestrijding Antisemitisme en Federatief Joods Nederland. Justitie richt zich in haar onderzoek uitsluitend op de daders.

De KNVB stelt dinsdag dat de bond "goed contact heeft met diverse Joodse belangenorganisaties" en dat daarbij de insteek is om tot een "structurele, gezamenlijke aanpak" te komen om antisemitisme te voorkomen.