Roberto Di Matteo vertrekt bij Schalke 04. De 44-jarige trainer heeft na een gesprek met de clubleiding besloten op te stappen, maakte de Duitse club dinsdag bekend.

De Italiaan, die in 2012 met Chelsea de Champions League won, werd in oktober aangesteld als vervanger van de ontslagen Jens Keller en had nog een contract tot medio 2017 in Gelsenkirchen.

Di Matteo zegt op de clubsite dat hij in gesprekken met technisch directeur Horst Heldt zijn plan voor 'een succesvolle toekomst' voor Schalke heeft gepresenteerd. "Die discussies waren constructief, maar het was duidelijk dat de club inhoudelijk andere prioriteiten had."

Video: Di Matteo weg bij Schalke

"Omdat ik onder deze omstandigheden niet kan garanderen dat we de successen kunnen behalen die de club verwacht, denk ik dat een nieuwe start het beste is voor alle partijen."

Heldt bedankt Di Matteo voor zijn werk in de laatste maanden. "Roberto nam het team over toen we elfde stonden en heeft vervolgens voor stabiliteit gezorgd. Jammer genoeg is het ons allemaal niet gelukt om aan het eind van seizoen de volgende neerwaartse spiraal te stoppen."

Europa League

Di Matteo bereikte met de ploeg van Klaas-Jan Huntelaar weliswaar de achtste finales van de Champions League, maar in de Bundesliga vielen de resultaten tegen.

Schalke 04 gaf niet alleen een ticket voor de Champions League uit handen, maar verspeelde op de slotdag van de competitie ook een plek in de groepsfase van de Europa League. De 'Königsblauen' moeten via de voorronde het hoofdtoernooi zien te bereiken.

Di Matteo was de zestiende (interim-)coach bij Schalke sinds 2002.