Ted van Leeuwen is benoemd tot technisch manager van FC Twente. De Nederlander is een driejarig contract overeengekomen met de Tukkers.

Van Leeuwen (63) is momenteel nog actief als technisch directeur van het Cypriotische Anorthosis Famagusta. Hij begint op maandag 1 juni aan zijn werkzaamheden in Enschede.

In het verleden was de oud-journalist als technisch directeur werkzaam bij AGOVV Apeldoorn en Vitesse.

"In de gesprekken zaten we al vrij snel op één lijn. Ik realiseer me dat de club momenteel een zware periode doormaakt en dat de mogelijkheden beperkt zijn", aldus Van Leeuwen op de website van FC Twente.

"In dit soort situaties is het eerst zaak om te overleven, vervolgens proberen te stabiliseren en daarna kun je weer denken aan uitbouwen. Die complexiteit beschouw ik als een geweldige uitdaging en daar wil ik me samen met de gehele club keihard voor gaan inzetten."

Twente-voorzitter Aldo van der Laan omschrijft Van Leeuwen als een "capabele technische bestuurder".

"Bovendien heeft hij veel ervaring op het gebied van scouting. Hij heeft bijvoorbeeld bij AGOVV aangetoond met weinig middelen goede en creatieve spelers te kunnen halen. In die periode was hij onder andere verantwoordelijk voor het aantrekken van Huntelaar, Chadli, Mertens en Verhaegh."

Rutten

Ook Fred Rutten werd in verband gebracht met een rol als technisch manager bij het financieel noodlijdende FC Twente.

De oud-trainer van Feyenoord wordt echter ook genoemd als mogelijke opvolger van trainer Alfred Schreuder. Deze week voert de coach een evaluatiegesprek met de clubleiding van FC Twente.

FC Twente eindigde afgelopen seizoen als tiende in de eredivisie, mede door zes punten aftrek als gevolg van financieel wanbeleid.

De Tukkers hadden door hun zege in het Fair Play-klassement recht op een ticket voor de voorronde van de Europa League, maar zagen om financiële redenen daarvan af.