Johan Cruijff denkt dat hij weet hoe de interne problemen bij Ajax kunnen worden opgelost, zo stelt de oud-topvoetballer na een bezoek aan Amsterdam.

De afgelopen dagen voerde Cruijff de nodige gesprekken. "Ik ben er nu redelijk uit wat er moet gebeuren", schrijft hij in zijn column in De Telegraaf.

"Dat breng ik niet naar buiten, omdat dit via de officiële kanalen moet lopen. Het is even niet anders, maar ook ik moet me aan de spelregels houden."

Er is bij Ajax verwijdering ontstaan tussen de visie van aan de ene kant de opleiders op De Toekomst (onder aanvoering van Wim Jonk) en aan de andere kant die van directeur voetbalzaken Marc Overmars plus de technische staf (trainer Frank de Boer en assistent-trainer Dennis Bergkamp).

De opleiders zouden onder meer vinden dat er te snel wordt overgeschakeld op het kopen van spelers. Jonk schuift al een tijdje niet meer aan bij de vergaderingen van het zogeheten technisch hart.

De Boer erkende afgelopen maand de 'strubbelingen'. "Waar rook is, is vuur. Er is echter geen man overboord. Het betreft een interne aangelegenheid."

Fluwelen revolutie

Sinds het vertrek van de voltallige raad van commissarissen in het voorjaar van 2012 speelt Cruijff geen officiële rol meer bij Ajax.

Het was de oud-topvoetballer die in de herfst van 2010 opriep tot een 'fluwelen revolutie', waarbij meer voetballers een rol moesten krijgen in de organisatie van de Amsterdamse club.