Carlo Ancelotti is maandagavond ontslagen als trainer van Real Madrid.

Dat maakte voorzitter Florentino Perez bekend op een persconferentie. De preses verzekerde tevens dat de opvolger van Ancelotti volgende week gepresenteerd zal worden.

"Het was geen gemakkelijke beslissing, maar het is tijd om het team een nieuwe impuls te geven richting nieuwe titels", aldus Perez. "Ik wil Ancelotti bedanken voor de afgelopen twee jaar. De nieuwe trainer zal volgende week worden gepresenteerd."

Volgens Perez was de keus om Ancelotti op straat te zetten onvermijdelijk. "Real is een veeleisende club. Carlo krijgt een plek in onze geschiedenis'', aldus de voorzitter. Over de opvolger wilde hij weinig kwijt. "Het zou fijn zijn als hij Spaans spreekt."

Video: Ancelotti per direct weg bij Real Madrid

Ancelotti was sinds 2013 werkzaam in Madrid. Vorig seizoen bezorgde hij de club de tiende Champions League-eindzege in de clubhistorie, maar dit seizoen liep de 'Koninklijke' de hoofdprijzen mis.

In de Champions League werd Real in de halve finales uitgeschakeld door Juventus en in de strijd om de Spaanse landstitel moest de club het afleggen tegen FC Barcelona. Real won dit seizoen alleen de Europese Super Cup en de wereldbeker voor clubs.

Via Twitter reageerde Ancelotti kort op zijn ontslag. "Ik zal me deze twee fantastische jaren altijd blijven herinneren. Ik wil de club, de supporters en de spelers bedanken."

Speculatie

Real was de eerste Spaanse club van Ancelotti. Eerder trainde hij onder meer Juventus, AC Milan, Chelsea en Paris Saint-Germain.

In de voorbije weken was er al veel speculatie over de toekomst van Ancelotti in Madrid. De Italiaan liet zelf onlangs weten een jaar rust te nemen als hij zou worden ontslagen in het Santiago Bernabéu.

Cristiano Ronaldo, die dit seizoen topscorer werd in de Primera Division met 48 doelpunten, sprak zondag nog de hoop uit dat Ancelotti zou mogen aanblijven.

Ancelotti is al de twaalfde trainer die vertrekt bij Real in de laatste vijftien jaar. Vicente del Bosque, Carlos Queiroz, José Antonio Camacho, Mariano Garcia Remon, Vanderlei Luxemburgo, Juan Ramon Lopez Caro, Fabio Capello, Bernd Schuster, Juande Ramos, Manuel Pellegrini en José Mourinho gingen hem voor.