Roda JC en FC Volendam hebben maandag de finale van de play-offs om promotie naar de eredivisie bereikt.

Roda speelde met 2-2 gelijk tegen FC Emmen en dat was voldoende nadat het eerste duel in een 1-0 overwinning voor de Limburgers was geëindigd. FC Eindhoven kwam niet verder dan 1-1 tegen Volendam, dat de eerste wedstrijd met 2-1 had gewonnen.

Roda, dat doelman Bram Verbist miste wegens een blessure, kwam tegen Emmen al vroeg op voorsprong door een doelpunt van Raymond Gyasi. Na een klein halfuur maakte Boy Deul met een knap afstandsschot gelijk. Op slag van rust zette Mitchel Paulissen de thuisploeg weer op voorsprong.

Twintig minuten voor tijd bracht Roland Bergkamp, kort nadat zijn ploeggenoot Luis Pedro de paal had geraakt, met de 2-2 de spanning terug. In de slotfase waren de kansen voor Emmen: invaller Cendrino Misidjan zag zijn schot gestopt door doelman Benjamin van Leer. Diezelfde Misidjan kopte in blessuretijd naast, terwijl ook Soufiane Laghmouchi met een omhaal nog dreigend was.

In de strijd om een plaats in de eredivisie wacht nu NAC Breda, dat VVV-Venlo versloeg. Roda degradeerde vorig jaar uit de eredivisie en sloot het reguliere seizoen in de Jupiler League af als derde achter NEC en FC Eindhoven.

Volendam

Volendam leek opnieuw van Eindhoven te winnen door een doelpunt in de tweede helft van Brandley Kuwas, maar doelman Tom Muyters bracht Eindhoven in de absolute slotfase op gelijke hoogte. Het was echter te laat om nog een verlenging uit het vuur te slepen.

Volendam speelt voor een plek in de eredivisie tegen De Graafschap, dat Go Ahead Eagles uitschakelde.

Doelman Theo Zwarthoed van Volendam onderscheidde zich aan het begin van het duel met enkele reddingen, waarna de ploeg van Hans de Koning in de tweede helft meer aandrong. Dat leidde tot de treffer van Kuwas.

De Noord-Hollanders hadden het duel vervolgens moeten beslissen, maar het zichtbaar gefrustreerde Eindhoven bleef overeind. De goal van Muyters kwam te laat om nog een verlenging af te dwingen.