Manon Melis is voor niemand bang. Toch waakt de topschutter aller tijden van de Nederlandse voetbalsters voor al te hoge verwachtingen in de aanloop naar het WK-debuut van Oranje. 

''We moeten reëel zijn. Duitsland en de Verenigde Staten zijn absolute top, zo ver zijn wij nog niet. Maar als we een goede dag hebben en het zelfvertrouwen groot is, kunnen we iedereen verrassen. Wij hebben een ploeg die kan groeien in het toernooi'', zegt Melis.

De dochter van oud-profvoetballer Harry Melis, die voor Feyenoord en Den Haag speelde, sloot zondag pas vlak voor vertrek naar Canada aan bij Oranje. Melis (28) verdient haar geld in de hoog aangeschreven Zweedse competitie bij Kopparbergs/Göteborg FC, waar ook Loes Geurts en Lieke Martens spelen.

De 'buitenlandse' internationals kunnen leven van het voetballen, in tegenstelling tot de speelsters uit de Nederlandse competitie. Met een mix van profs en semiprofs hoopt Oranje op het WK de strijd te kunnen aangaan met de wereldtop. ''Ik heb hoge verwachtingen van dit team'', zegt Melis. ''We zijn pas voor de eerste keer van de partij, maar in onze poule liggen mogelijkheden om verder te komen. En dan kunnen we groeien.''

Miedema

Met 54 doelpunten is de Ridderkerkse topscorer aller tijden van de 'Leeuwinnen'. Op de erelijst van Melis prijken verder drie landstitels in Zweden en drie topscorersprijzen; één keer werd ze zelfs gekozen tot beste speelster van de competitie.

Toch staat Melis bij Oranje sinds kort in de schaduw van Vivianne Miedema, de pas achttienjarige doelpuntenmachine uit Hoogeveen. ''Viv is een echte goalgetter, levensgevaarlijk in de zestien. We spelen nu met drie aanvalsters, dan zijn we op ons sterkst. Ik kom aan de rechterkant het beste tot mijn recht.''

Oranjegekte

Tijdens het laatste EK in 2013 kon Oranje de hooggespannen verwachtingen niet waarmaken. Met slechts één punt en zonder doelpunten keerden de voetbalsters teleurgesteld naar huis. Melis: ''Die ervaring nemen we mee naar Canada. Het is superbelangrijk dat de sfeer in de groep goed blijft, zeker omdat we zo lang op elkaars lip zitten. Op het laatste EK liep het gewoon niet op het veld. Dan is niets leuk, want uiteindelijk zit je daar om lekker te voetballen.''

Nog een kleine twee weken, dan debuteert Oranje op het hoogste podium. Alle ogen zijn gericht op het 'supertrio' voorin: Melis, Miedema en Martens. De MMM-lijn moet Nederland aan doelpunten helpen.

''Ik hoop dat we een soort Oranjegekte kunnen losmaken, net als de mannen. Het zou mooi zijn als iedereen straks 's nachts opblijft om ons te zien spelen'', aldus Melis.