De kans dat Rafael van der Vaart zijn loopbaan na de zomer bij Ajax voortzet, is een stuk kleiner geworden. De 32-jarige middenvelder wil pas na de play-offs met Hamburger SV een beslissing nemen over zijn toekomst.

Ajax had de 109-voudig international een contract voor één jaar aangeboden, maar stelde Van der Vaart wel een ultimatum. De Amsterdammers bevestigden dat de middenvelder vooralsnog niet ingaat op het aanbod van de club.

"Rafael is er nog niet uit waar zijn toekomst zal liggen", legt Van der Vaarts zaakwaarnemer Robert Geerlings uit aan Voetbal International.

"Ajax heeft lang genoeg gewacht, we vonden het netjes de club daarover in te lichten. Ik ga er vanuit dat Ajax gaat overschakelen naar andere opties. En daar hebben we alle begrip voor."

Van der Vaart, die in het bezit is van een aflopend contract bij Hamburger SV en dus een transfervrije status heeft, speelde eerder tussen 2000 en 2005 in het eerste elftal van Ajax.  

HSV

De middenvelder zag zaterdag hoe HSV degradatie uit de Bundesliga wist af te wenden door een 2-0 zege op Schalke 04. Dat bleek door resultaten van de concurrentie echter nog niet genoeg om zich veilig te spelen. De ploeg uit Hamburg eindigde als zestiende en moet zich opmaken voor de play-offs.

Volgens Geerlings neemt Van der Vaart daarna pas een beslissing. "Het is geen nee, maar de afspraak was om afgelopen zondag na de beslissing in de Bundesliga de knoop door te hakken over Ajax. Dit kan nu niet, omdat HSV nog uitkomt in de play-offs voor promotie/degradatie", zegt hij tegen De Telegraaf.

"We hebben er begrip voor als Ajax doorschakelt, maar de deur zit wat ons betreft niet definitief in het slot. Rafael wil de focus nu leggen op de strijd op leven en dood van HSV."

Van der Vaart was geschorst voor het laatste competitieduel, maar mag wel weer in actie komen in de play-offs. HSV kan na 51 jaar nog altijd voor de eerste keer in de clubhistorie degraderen naar het tweede niveau in Duitsland.