Donderdag 29 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Dyanne Bito

Voetbal Ervaren Bito wil 'Dirk Kuijt-rol' vervullen op WK in Canada

Dyanne Bito is met haar 33 jaar de oudste speelster van het Nederlands vrouwenelftal dat debuteert op het WK in Canada. De verdediger wil met haar ervaring belangrijk zijn voor het team.
Door NU.nl/Chiel van Koldenhoven

Bito zal die rol hoogstwaarschijnlijk niet in het veld vervullen. Op de rechtsbackpositie krijgt Desiree van Lunteren de voorkeur van bondscoach Roger Reijners.

"Ik ben geen basisspeler meer, dat kunnen we wel zeggen", aldus Bito, die bij Telstar onder contract staat, tegen NU.nl.

"Dat is nu al bijna een jaar zo, dus daar heb ik me wel in kunnen schikken. Natuurlijk ben ik teleurgesteld als ik niet speel, maar ik wil ook van waarde zijn voor de ploeg met een invalbeurt en door het delen van mijn ervaring."

Die ervaring deed Bito op met de deelname aan het succesvolle EK van 2009, toen Oranje reikte tot de halve finales, en op het minder succesvolle EK 2013 in Zweden, waar Nederland doelpuntloos strandde in de groepsfase. 

"Ik bespreek de ervaring van die eerdere toernooien met andere speelsters en coach ze daar waar nodig is. Wat ik dan zeg? Ik hoor nu vaak dat ik de 'Dirk Kuijt-rol' ga vervullen. Dat ligt me wel", vertelt Bito met een glimlach.

Gekte

De 147-voudig international maakt de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal in Nederland al vanaf 2000 mee toen ze haar debuut maakte tegen Hongarije. Vijftien jaar later wacht eindelijk haar eerste WK, dat voor Oranje op 6 juni begint met een groepswedstrijd tegen Canada.

"In die tijd vijftien jaar is er veel veranderd. Er is nu veel meer aandacht voor ons. De belangrijkste factoren in die ontwikkeling zijn denk ik de goede prestatie op het EK in 2009 en de plaatsing voor dit WK. Als we in Canada de groepsfase doorkomen wordt het een gekte in Nederland."

Mochten de Oranjevrouwen bij de drie beste Europese landen van het WK horen dan is deelname aan de Olympische Spelen van 2016 ook een feit. "Dat is ons doel. Het wordt een heel zware klus, maar we hebben het uitgesproken dus dan gaan we er ook voor."


Lees meer over:

OranjevrouwenWK vrouwen

Aanbevolen artikelen