Giovanni van Bronckhorst constateerde zondag dat Feyenoord de frisheid miste om af te rekenen met sc Heerenveen in de eerste ronde van de play-offs om een ticket voor de voorronde van de Europa League.

"We hebben alles gegeven, maar kwamen kracht tekort", zei de trainer van de Rotterdammers tegen FOX Sports na het voor Feyenoord fatale 2-2 gelijkspel in De Kuip.

"Sommige spelers konden op een gegeven moment niet meer, het is ook een zwaar seizoen geweest. Toen Luke Wilkshire geblesseerd uitviel, kon ik niet meer wisselen. Maar zelfs toen zijn we ervoor gegaan."

De oefenmeester zag een hecht team. "Daarom ben ik trots op ze. We hadden de kans om de wedstrijd te beslissen, maar de bal viel net niet goed bij de kans van Elvis Manu. Meer had ik niet van de spelers kunnen vragen."

Van Bronckhorst, die maandag de taken overnam van Fred Rutten, noemde het "niet leuk" dat Feyenoord volgend seizoen schittert door afwezigheid in Europa.

"Dit jaar hebben de spelers goede ervaringen opgedaan in Europese duels. Het is echt een gemis. We moeten er volgend seizoen meteen staan, vanaf de eerste training."

Manu

Manu beseft dat hij Feyenoord tekort heeft gedaan toen hij in de verlenging bij een stand van 1-0 een grote kans mistte. "Van die gemiste kans zal ik nog wel even wakker liggen", verzuchtte Manu. "Als ik 2-0 maak, hadden we het absoluut gehaald, zelfs met tien man in de verlenging."

"Ik dacht ook dat ik de bal had binnen geschoten, maar helaas zat de keeper er nog tussen. Misschien had ik beter hoog dan laag kunnen mikken, maar het blijft heel zonde. Ik bewaar goede herinneringen aan de Europa League met Feyenoord. Daar komen helaas komend seizoen geen nieuwe ervaringen bij."

Clasie

Jordy Clasie omschreef de ontknoping van het seizoen als "vervelend". "Als je zes of zeven wedstrijden geleden had gezegd dat wij geen Europees voetbal zouden halen, had iedereen je voor gek verklaard. En toch is dat de werkelijkheid."

De kans is groot dat de 23-jarige aanvoerder zondag zijn laatste wedstrijd heeft gespeeld voor Feyenoord. De international staat open voor een buitenlands avontuur.

"Wie weet was dit de laatste. Ik zit hier nu vier jaar, iedere voetballer heeft de ambitie om stappen te maken. Ik ga niet zomaar weg bij Feyenoord, maar het is wel mogelijk. Ik zie wel wat er gaat gebeuren in de zomer."