sc Heerenveen heeft ten koste van Feyenoord de finale bereikt van de play-offs om een ticket in de Europa League. Voor Feyenoord eindigt het seizoen zodoende dramatisch.

In De Kuip werd het zondagmiddag 2-2, wat voor Heerenveen ruim voldoende was na de 1-0 zege in de heenwedstrijd. 

Voor de gelukkige bezoekers, die komende week met Vitesse strijden om het Europese ticket, kwam Mark Uth in de eerste verlenging twee keer tot scoren.

Gesteund door de eigen aanhang in het volgepakte stadion nam het strijdlustige Feyenoord na de aarzelende openingsfase het initiatief.

Teruggedrongen

Op basis van inzet en karakter werd Heerenveen teruggedrongen door de formatie van trainer Giovanni van Bronckhorst. Zijn ploeg, met Anass Achahbar voor de gepasseerde Colin Kazim-Richards als centrumspits, won de meeste persoonlijke duels op het middenveld, maar in de eindfase van de aanvalsopbouw ontbrak het vaak aan zuiverheid en rust.

In de slotfase van de eerste helft voerde Feyenoord de druk nog wat meer op. De onverstoorbare doelman Kristoffer Nordfeldt leek ongeschonden de rust te halen, maar werd verrast door een kopbal van Achahbar, die een schot van Jordy Clasie succesvol verlengde (1-0).

Ook na de pauze was het duel het aankijken meer dan waard. Bij Heerenveen ging in de counter van met name Uth veel dreiging uit. Doelman Kenneth Vermeer hield in de 57e minuut Pele van Anholt van scoren af.

Kort daarna kopte Achahbar net naast. Ook Terence Kongolo, Toornstra en invaller Kazim-Richards lieten mooie kansen liggen. Een rake kopbal van Karim El Ahmadi werd wegens duwen afgekeurd.

Cruciaal

Feyenoord moest door een snelle blessure bij de late invaller Luke Wilkshire de verlenging in met tien man. Een misser van Elvis Manu bleek vervolgens cruciaal. De aanvaller zag zijn te slappe inzet in zeer kansrijke positie gekeerd door Nordfeldt. Vlak daarop scoorde Heerenveen twee keer via de sluwe Uth, die fouten bij Sven van Beek en Miquel Nelom koel afstrafte.

Meer dan een treffer van Kazim-Richards zat er voor het uitgeputte Feyenoord, dat ook Van Beek nog zag wegvallen, daarna niet meer in.