Borussia Dortmund stond begin februari nog onderaan in de Bundesliga, maar gaat na een indrukwekkende inhaalrace 'gewoon' Europa in. 

Met de winst zaterdag op Werder Bremen (3-2) verzekerde de ploeg van de scheidende trainer Jürgen Klopp zich op de slotdag van een ticket voor de Europa League.

''Ik heb van iedere minuut hier genoten'', zei Klopp, die na zeven succesvolle jaren vertrekt bij Dortmund. ''Ik neem een grote zak vol positieve ervaringen mee.''

De 47-jarige Duitser leidde de 'Borussen' in 2011 en 2012 naar de Duitse titel. In 2013 bereikte Dortmund de finale van de Champions League, waarin Bayern München dankzij een doelpunt van Arjen Robben te sterk was (2-1). Voor zijn laatste thuiswedstrijd in het volgepakte Signal Iduna Park hielden de 25.000 fans op de beroemde 'Gelbe Wand' (gele muur) een groot spandoek omhoog met de tekst 'Danke Jürgen'.

''Toen ik besloot te vertrekken, wilde ik een solide basis achterlaten. Gelukkig is dat gelukt. Ik vertrek met opgeheven hoofd'', aldus de geëmotioneerde Klopp, die volgende week met Dortmund de DFB-Pokal kan winnen door VfL Wolfsburg in de bekerfinale te verslaan.