Michael van Praag heeft zich teruggetrokken als kandidaat voor het voorzitterschap van de FIFA omdat hij denkt dat prins Ali bin Al-Hussein een grotere kans maakt om Sepp Blatter in de verkiezing te verslaan.

Dat heeft de Nederlander donderdagavond tijdens een persconferentie in Amsterdam laten weten.

"We geloven, net als vele anderen in de wereld, dat één kandidaat een grotere kans heeft om Blatter te verslaan", aldus Van Praag. 

De KNVB-voorzitter liet eerder op donderdag weten dat hij de strijd om het voorzitterschap van de FIFA opgeeft. Ook Luis Figo heeft zich teruggetrokken als kandidaat voor het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond. Daardoor is prins Ali bin Al-Hussein uit Jordanië de enige uitdager van Blatter.

"We hebben vorige week maandag met zijn drieën al onze kaarten op tafel gelegd'', vertelde Van Praag. ''Michel Platini, de voorzitter van de UEFA, was daar ook bij. Hij heeft eveneens duidelijk gemaakt dat Blatter het beste door één kandidaat kon worden uitgedaagd. Het ging niet om de beste kandidaat, wel die de meeste kans heeft.''

Ego

Van Praag beschouwt het niet als een nederlaag dat hij zich heeft teruggetrokken als kandidaat voor de verkiezingen van het voorzitterschap van de FIFA. ''Het zou best erg geweest zijn als ik ten behoeve van mijn ego door was gegaan en volgende week vrijdag in Zürich met twintig stemmen van de vloer was gegaan'', zei hij.

Van Praag: ''Het gaat erom dat Blatter van de troon wordt gestoten. En de kans dat ons dat gaat lukken, is het grootst als Ali bin Al-Hussein hem als enige gaat uitdagen. Er zijn voldoende landen die mij zouden steunen. Ik heb de voorzitters van die bonden allemaal ingelicht over mijn besluit en ik weet bijna zeker dat ze allemaal voor prins Ali gaan kiezen."

Verkiezingsprogramma

Van Praag heeft bedongen dat enkele van zijn punten in zijn verkiezingsprogramma worden overgenomen door prins Ali. "De motivatie om me kandidaat te stellen was een betere FIFA te creëren. Het ging nooit om mezelf. Daarom steun ik prins Ali, om mijn doel daadwerkelijk te bereiken. De volgende generatie verdient een eerlijkere, modernere en betere FIFA."

Prins Ali zal onder meer in zijn verkiezingsprogramma opnemen dat er een maximale termijn voor de voorzitter van de FIFA van twaalf of zestien jaar komt en hij gaat pleiten voor uitbreiding van het WK naar 48 deelnemers.

Weggegooid geld

De KNVB steunde de campagne van Van Praag voor bijna 400.000 euro. De amateurtak, waar veel ontslagen zijn gevallen, moest een deel van dat bedrag ophoesten. ''Ik zie dat niet als weggegooid geld'', zei Van Praag.

''We hebben van tevoren afgesproken dat we met zijn drieën om de tafel gingen zitten om te kijken of het zin had om onze krachten de bundelen. Binnen de KNVB is mijn campagne een aantal keer geëvalueerd en we vonden steeds dat we door moesten gaan."

"Door met z'n drieën door te gaan, hebben we ook meer gaten in de verdediging van Blatter kunnen schieten. We hadden drie kandidaten nodig om in korte tijd zo veel mogelijk mensen te ontmoeten en overtuigen.''

Blatter favoriet

De verkiezingen zijn volgende week vrijdag. De 79-jarige Blatter, die al sinds 1998 aan het hoofd van de FIFA staat, hoopt voor de derde keer te worden herkozen.

De Zwitser is de torenhoge favoriet in de verkiezing. Vooral landen uit Azië, Afrika en Midden-Amerika willen dat Blatter aan een vijfde termijn begint.