Feyenoord heeft donderdag het eerste duel met sc Heerenveen in de play-offs om Europees voetbal met 1-0 verloren.

Simon Thern was in de 84e minuut verantwoordelijk voor de enige treffer van de wedstrijd in het Abe Lenstra Stadion.

De return in De Kuip staat zondag om 15.30 uur op het programma.

Giovanni van Bronckhorst zat voor de eerste keer als eindverantwoordelijke op de bank bij Feyenoord. De voormalige aanvoerder van de Rotterdammers nam deze week de taken over van de zondag ontslagen Fred Rutten.

Balverlies

De eerste helft kenmerkte zich door veel balverlies aan beide kanten. Toch had Heerenveen al na zes minuten op voorsprong moeten staan. Luciano Slagveer werd na balverlies van Jens Toornstra weggestuurd door Mark Uth, maar faalde oog in oog met keeper Kenneth Vermeer.

Feyenoord, met Bilal Basaçikoglu in de basis, had voor rust het meeste balbezit. Kansen waren echter schaars voor de Rotterdammers. Karim El Ahmadi, Toornstra en Colin Kazim-Richards misten van grote afstand het doel. Ook twee kopballen van laatstgenoemde leverde geen groot gevaar op. 

Verdediger Sven van Beek zag vlak voor rust zijn kopbal uit een hoekschop nog wel van de lijn worden gehaald door Joost van Aken. Aan de andere kant testte Slagveer de vuisten van Vermeer en verzuimde Uth in kansrijke positie met rechts uit te halen.

Ook in de tweede helft maakte Feyenoord het spel en loerde Heerenveen op de counter. El Ahmadi wilde vlak voor de neus van sluitpost Kristoffer Nordfeldt nog de combinatie aangaan, waardoor Heerenveen de bal weg kon werken. Toornstra schoot na een uur spelen uit een vrije trap net naast. 

De thuisploeg kon er lange tijd niets tegenover stellen, maar kwam vijf minuten voor tijd wel tegen de verhouding in op voorsprong. Thern kopte op aangeven van invaller Henk Veerman de winnende treffer binnen. De middenvelder zou buitenspel hebben gestaan.

Feyenoord heeft ook na donderdag nog nooit een duel in de play-offs om Europees voetbal gewonnen.