Luis Figo heeft zich in navolging van Michael van Praag teruggetrokken als kandidaat voor het voorzitterschap van de FIFA. Dat heeft de Portugees donderdag bekendgemaakt.

De voormalige topvoetballer stelt in een verklaring dat hij niet langer deel wil uitmaken van een verkiezingsproces "dat er alleen op gericht is de absolute macht aan één man te bezorgen". Met zijn uitspraken doelt Figo op de huidige FIFA-voorzitter Sepp Blatter.

De 79-jarige Zwitser, die al sinds 1998 aan het hoofd van de FIFA staat, hoopt voor de derde keer te worden herkozen. Hij is de torenhoge favoriet in de verkiezing.

Eerder op donderdag liet Van Praag al weten dat hij zich terug trok als kandidaat voor het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond. Hij gaat prins Ali bin Al-Hussein uit Jordanië ondersteunen, na het afhaken van Figo de enige andere uitdager van Blatter.

Van Praag geeft donderdag om 20.00 uur een persconferentie in Amsterdam om zijn besluit toe te lichten. Ook prins Ali is bij die bijeenkomst aanwezig.

Figo ontkende woensdag na een bericht in de Volkskrant nog dat hij de strijd zou staken, maar is een dag later op dat besluit teruggekomen. De drie uitdagers van Blatter bespraken vorige week tijdens een geheime ontmoeting in Zwitserland hun kansen. De conclusie luidt dus dat Bin Al-Hussein de meest geschikte kandidaat is om het tegen Blatter op te nemen. Maar Figo laat openlijk niet weten dat hij de Jordanees nu steunt.

Harde conclusies

De Portugees bezocht de afgelopen maanden net als Van Praag congressen in onder meer Zuid-Amerika, Afrika en Azië en trekt harde conclusies. ''Ik heb met mijn eigen ogen gezien hoe bondsvoorzitters de FIFA-leiders de ene dag vergeleken met de duivel en de andere dag in het openbaar ineens met Jezus Christus.''

Volgens Figo "leeft de FIFA onder een dictatorschap" met Blatter aan de macht. De Portugees vindt het bovendien heel vreemd dat Blatter overal het woord mocht voeren, terwijl de drie andere kandidaat-voorzitters alleen in Europa spreektijd kregen.

''En er is geen enkel publiek debat gevoerd. Dat kan toch niet bij de verkiezing voor een van de belangrijkste organisaties ter wereld?''

Video: Luis Figo uit race om voorzitterschap FIFA

Verandering

De 127-voudig international, in 2001 uitgeroepen tot wereldvoetballer van het jaar, stelde zich eind januari als laatste kandidaat voor het voorzitterschap.

''De FIFA heeft verandering nodig, naar mijn gevoel snel ook. Daarom heb ik me kandidaat gesteld. Maar gedurende de afgelopen maanden heb ik niet alleen het verlangen naar verandering geproefd, maar ook verschillende incidenten gezien over de hele wereld die iedereen zal afkeuren die vrije, schone en democratische verkiezingen wil.''