Xavi heeft donderdag bevestigd dat hij FC Barcelona na dit seizoen verlaat. De 35-jarige middenvelder deed dat tijdens een persconferentie in Camp Nou.

"Het was geen eenvoudige beslissing, maar ik denk dat dit het goede moment is", aldus Xavi, die zijn loopbaan vervolgt bij het Qatarese Al Sadd.

"Ik heb voor twee jaar getekend met een optie op nog een seizoen. Het is een mooi project."

Xavi is in de lopende jaargang niet verzekerd van een basisplaats bij FC Barcelona. Toch deden de Catalanen een poging de exponent uit de jeugdopleiding te behouden.

"Ik kon een contract tot medio 2018 tekenen, daar sprak veel vertrouwen uit. Mijn besluit stond echter vast."

23 prijzen

Xavi maakte in augustus 1998 zijn officiële debuut voor de Spaanse topclub, die toen werd getraind door Louis van Gaal. De teller staat momenteel op 764 officiële duels.

In bijna zeventien seizoenen veroverde de 133-voudig Spaans international liefst 23 prijzen met de Catalanen.

Daar kunnen er nog twee bij komen. Op 30 mei stuit FC Barcelona op Athletic de Bilbao in de finale van de Spaanse beker en op 6 juni is Juventus de opponent in de eindstrijd van de Champions League.

Fotoserie: De successen van Xavi bij FC Barcelona

Zondag stelde FC Barcelona al de Spaanse landstitel veilig, het achtste kampioenschap voor Xavi, die na het voor Spanje mislukte WK 2014 al een punt zette achter zijn interlandloopbaan.

Terugkeren

Xavi wil na zijn periode in Qatar graag terugkeren naar FC Barcelona. "Dat is wel mijn doel. Of dat nu als trainer of als directeur is…we zullen zien."

Afgelopen jaar overwoog Xavi al om te vertrekken. "Maar ik vond het toch niet het geschikte moment. Ik had net twee teleurstellingen achter de rug. Het WK en een tegenvallend seizoen bij FC Barcelona. Bovendien wilde het bestuur graag dat ik bleef. Ik ben blij dat ik nog een jaar ben gebleven, we kunnen geschiedenis schrijven."