Michael van Praag trekt zich definitief terug als kandidaat voor het voorzitterschap van de FIFA.

Dat meldt de KNVB in een persbericht. Van Praag gaat prins Ali bin Al-Hussein uit Jordanië ondersteunen, een andere uitdager van huidig voorzitter Sepp Blatter.

De Nederlander deed dat na "uitvoerig beraad met de verschillende betrokkenen en stakeholders."

Woensdag wilde Van Praag (67) nog niet ingaan op een bericht in De Volkskrant dat hij zich zo goed als zeker terugtrekt. Dat zou zijn strategie schaden.

Luis Figo is ook nog in de race. De Portugese oud-topvoetballer meldde woensdag via zijn persvoorlichter dat hij er niets voor voelt om af te haken.

De verkiezingen zijn volgende week vrijdag. De 79-jarige Blatter, die al sinds 1998 aan het hoofd van de FIFA staat, hoopt voor de derde keer te worden herkozen.

De Zwitser is de torenhoge favoriet in de verkiezing. Vooral landen uit Azië, Afrika en Midden-Amerika willen dat Blatter aan een vijfde termijn begint.

Van Praag geeft donderdag om 20.00 uur een persconferentie in Amsterdam om zijn besluit toe te lichten. Ook prins Ali is bij die bijeenkomst aanwezig.

Sao Paulo

Van Praag stelde zich eind januari kandidaat om de strijd met Blatter aan te gaan. De KNVB-voorzitter voldeed aan de criteria, zoals de steun van minimaal vijf nationale bonden.

Als eerste van alle voorzitters sprak Van Praag zich vorig jaar in de aanloop naar het WK al uit tegen een vijfde termijn van Blatter als voorzitter van de wereldvoetbalbond.

''Als je ergens zestien jaar zit, moet je je afvragen of je nog iets toevoegt", zei hij tijdens een congres in Sao Paulo. ''Het imago van de FIFA is achteruitgegaan en Blatter is eindverantwoordelijk."

400.000 euro

Begin maart stelde de KNVB bijna 400.000 euro beschikbaar aan Van Praag om campagne te voeren. Vanuit het amateurvoetbal, dat kampt met flinke financiële tekorten, waren er tijdens de buitengewone vergadering waarin het budget werd besproken klachten over de kosten van de campagne.

Van Praag bezocht de afgelopen maanden congressen in onder meer Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Alleen Suriname had zich openlijk achter de Nederlander geschaard.