Trainer Dick Advocaat heeft Sunderland woensdagavond definitief gered van degradatie door met 0-0 gelijk te spelen in de inhaalwedstrijd bij Arsenal.

Sunderland komt door de remise uit op 38 punten en dat zijn er vier meer dan nummer achttien Hull City.

Zondag is de laatste speelronde in Engeland. Hull City moet dan thuis winnen van Manchester United om degradatie te voorkomen. Het Nederlands getinte Newcastle United, dat thuis West Ham United treft, heeft twee punten meer en is de enig overgebleven concurrent voor de ploeg van manager Steve Bruce.

Arsenal is door de puntendeling nog niet helemaal zeker van de derde plaats, die goed is voor rechtstreekse kwalificatie voor de Champions League.

Het verschil met het United van Louis van Gaal is drie punten. De 'Gunners', die zondag thuis uitkomen tegen West Bromwich Albion, hebben ook een beter doelsaldo (+32 om +25).

Balbezit

Arsenal had zo'n driekwart van het balbezit in het Emirates Stadium en kreeg verscheidene kansen, maar de ploeg van Arsène Wenger wist geen gaatje te vinden in de defensie van 'The Black Cats'. Doelman Costel Pantilimon was de grote man bij de bezoekers.

Pas in het begin van de tweede helft verscheen Sunderland, met Patrick van Aanholt vanaf de aftrap in de achterhoede, vaker voor de goal van de tegenstander en stond de Nederlandse back zelfs een keer oog in oog met doelman David Ospina. Ook de eenzame spits Steven Fletcher was een paar keer dicht bij een goal.

Advocaat werd half maart aangesteld bij Sunderland als opvolger van de ontslagen Gus Poyet. Onder leiding van de Haagse coach won de ploeg drie keer, speelde het drie keer gelijk en werd er twee keer verloren. De club bleef de laatste vijf duels ongeslagen.

Onder Poyet pakte Sunderland maar vier keer de zege in 29 wedstrijden. Op het moment van het ontslag van de Uruguayaan stond de ploeg maar één punt boven de degradatiestreep.