De Nederlandse voetbalvrouwen hebben woensdag het laatste duel voor vertrek naar het WK in Canada met ruime cijfers gewonnen. De ploeg van bondscoach Roger Reijners was op Het Kasteel met liefst 7-0 te sterk voor Estland.

Door goals van Jill Roord, Merel van Dongen en twee van Daniëlle van de Donk stond het bij rust al 4-0. Via Shanice van de Sanden, Renate Jansen (2) en liep de score verder op, maar dat tweetal zal niet meegaan naar Canada.

Omdat zeven speelsters die bij clubs in het buitenland actief zijn pas later deze week aansluiten in de voorbereiding, deed Reijners tegen Estland een beroep op een aantal speelsters dat is afgevallen voor de WK-selectie.

Zondag reist Oranje wel met de complete selectie van 23 speelsters naar Canada, waar het toernooi voor Nederland op 6 juni begint met een wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland.

Vrije trap

In de aanloop naar die eerste groepswedstrijd oefent Oranje in Toronto nog tegen Zweden. De tegenstand zal dan een stuk zwaarder zijn dan woensdag in Rotterdam tegen de nummer 77 van de FIFA-ranking.

Vooral de Estse keepster Getter Laar maakte een zwakke indruk en mocht zich een aantal doelpunten aanrekenen. Ze had na dertien minuten bijvoorbeeld geen antwoord op een niet al te hard afstandsschot van Roord (1-0).

Via de zijkanten kreeg Nederland ook alle ruimte om aan te vallen. Van de Donk tikte de 2-0 binnen na een fraaie actie vanaf links van Eshly Bakker, die net als Van de Sanden en Jansen niet mee zal gaan naar Canada.

Van Dongen was trefzeker met een vrije trap in de korte hoek en op slag van rust tikte opnieuw Van de Donk van dichtbij de 4-0 binnen.

Kopbal

In de tweede helft werd het spelniveau ietwat minder, mede doordat beide ploegen veelvuldig wisselden. Oranje kwam ook nog drie keer tot scoren.

Van de Sanden tikte kort na rust binnen nadat een penalty van Desiree van Lunteren gekeerd was door Laar.

Daar leek het lang bij te blijven tot Jansen in de slotfase fraai de 6-0 binnenkopte en in blessuretijd ook nog de zevende maakte. Hierdoor kan Oranje zondag met een 7-0 oefenzege op zak naar Canada afreizen.

Samenvatting Nederland-Estland: