Het blijft nog steeds onduidelijk of Michael van Praag volgende week vrijdag deelneemt aan de verkiezingen om het voorzitterschap van de FIFA. De Nederlander wilde woensdagavond niet reageren in Almere.

"Alles wat ik nu zeg, dat schaadt mijn strategie'', zei de preses van de KNVB terwijl hij de officieuze interland tussen Suriname en Curaçao bezocht. "Ja, hier moet ik echt het verder bij laten.''

Van Praag belandde woensdagochtend plotseling volop in de schijnwerpers wegens een artikel in de Volkskrant, waarin stond dat hij zich zo goed als zeker zou terugtrekken als uitdager van Sepp Blatter.

Hij zou ruimte maken voor de Jordaanse prins Ali Bin Al-Hussein, die meer steun zou hebben vergaard bij de 209 stemgerechtigde leden van de wereldvoetbalbond. Van Praag zou zijn besluit heroverwegen als Luis Figo, de derde uitdager van Blatter, zijn voorbeeld niet zou volgen.

Figo

Volgens een woordvoerder van Figo denkt de Portugees er echter niet aan zich terug te trekken. "Luis is een onafhankelijke kandidaat en hij zal zelfstandig deze strijd voortzetten. Hij komt donderdag ook niet naar Nederland voor een persconferentie, wat de geruchten ook zijn.''

Van Praag besloot vervolgens even niet meer met de media te communiceren. Voor de mededeling van de zegsman van Figo was zijn campagneteam iets spraakzamer.

"Zoals reeds bekend was een discussie tussen de kandidaten over een eventuele krachtenbundeling voorzien'', liet een woordvoerster woensdagochtend nog weten.

"Het gemeenschappelijk doel is verandering teweeg brengen bij de FIFA. Het is goed dat daar een steeds bredere coalitie voor is. Daar is het ons nu om te doen. Het is wat ons betreft te prematuur om te zeggen welke kandidaat de beste papieren heeft.''

Blatter

Blatter stelde woensdag op de Westelijke Jordaanoever, waar de zittende FIFA-president was om te bemiddelen in een voetbalconflict tussen Palestina en Israël, dat hij niks weet van het terugtrekken van zijn concurrenten.

"Ze hebben het al wel vaker gezegd, dus ik ben er niet zeker van", zei de Zwitser tegen de NOS. "Ze doen maar wat ze willen tot het eind. Dit is een democratische organisatie. We gaan straks stemmen, of er nou vier, drie, twee of nog maar één kandidaat is."

Van Praag, Figo en Bin Al-Hussein kwamen vorige week in Zwitserland bij elkaar om te onderzoeken of het verstandig is de krachten te bundelen. Zij beseffen ook dat de 79-jarige Blatter torenhoog favoriet is voor een vijfde termijn als FIFA-voorzitter.

De voetbalconfederaties van Afrika (54 landen) en Azië (46 landen) hebben al aangeven dat ze gegroepeerd op de Zwitser gaan stemmen. Ook verschillende bonden uit Midden-Amerika en uit de Caraïben zweren trouw aan Blatter.