FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft na het bezoeken van Palestina en Israël de hoop uitgesproken dat er een compromis kan komen voor het voetbalconflict tussen de twee landen.

"Ik ben een optimist", zei Blatter woensdag op een gezamenlijke persconferentie met voorzitter Jibril Rajoub van de Palestijnse voetbalbond (PFA) op de Westelijke Jordaanoever.

"We willen een oplossing voor nu en een oplossing voor de toekomst zodat we er niet over hoeven te stemmen op het congres. Ik ben hier op een vredesmissie."

De PFA beschuldigt Israël er al langer van dat het spelers uit de Palestijnse competitie hindert te reizen door de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook en diende recent een voorstel in om Israël te schorsen op een FIFA-congres eind mei.

De Israëlische voetbalbond beschuldigde de wereldvoetbalbond vervolgens van vermenging van sport en politiek en voorzag bovendien een 'gevaarlijk precedent' voor andere landen in conflictsituaties.

Netanyahu

Blatter reisde daarom deze week naar beide landen. Dinsdag sprak de 79-jarige Zwitser onder meer met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en woensdag had hij een ontmoeting met de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

Volgens Blatter heeft Israël voorgesteld om Palestijnse voetballers een speciale identiteitskaart te geven en om speciale 'sportofficials' in te zetten bij grensovergangen met de Palestijnse gebieden.

Dat zou ervoor moeten zorgen dat de spelers makkelijker kunnen reizen tussen Gaza en de Westelijke Jordaanoever, die worden gescheiden door Israëlisch grondgebied.

Blatter stelde ook voor dat een comité bestaande uit een official van de FIFA en één uit Israël en Palestina maandelijks bij elkaar moet komen om over de problemen te praten.

Blokkade

De grootste blokkade voor een oplossing is het feit dat er vijf Israëlische clubs uit lagere divisies gevestigd zijn op de Westelijke Jordaanoever. De Palestijnse voetbalbond noemt dat een "duidelijke overtreding van de FIFA-regels".

"Het kan een probleem zijn in de FIFA-statuten als een nationale bond zonder toestemming wedstrijden speelt op het grondgebied van een andere nationale bond", aldus Blatter.

Voorzitter Rajoub meldde woensdag dat de PFA nog steeds van plan is om te vragen om een schorsing van Israël.

De nationale ploeg van bondscoach Eli Guttman staat halverwege de EK-kwalificatie derde in groep B met twee punten achterstand op België en Wales en drie punten voorsprong op nummer vier Cyprus.