Het is de hoogst geplaatste clubs de afgelopen seizoenen slecht vergaan in de play-offs om Europese tickets. In slechts twee van de veertien play-offs sinds 2006 kwam de best genoteerde club van de reguliere competitie als winnaar uit de strijd.

Dit seizoen is Feyenoord de hoogst geplaatste club in de play-offs. Afgelopen jaar had sc Heerenveen die status als nummer vijf, maar moesten de Friezen het Europa League-ticket laten aan FC Groningen, dat als zevende eindigde.

Het jaar daarvoor maakte FC Utrecht de favorietenrol (op basis van de ranglijst) wél waar en in 2007 lukte Ajax dit in de strijd om een plek in de voorronde van de Champions League.

In al de andere twaalf play-offs werd de hoogst geplaatste club verrast. Opvallend is verder dat de laagst geplaatste club nooit de play-offs won. Dit seizoen probeert sc Heerenveen in dat opzicht voor een unicum te zorgen.

De opzet van de play-offs onderging in de loop der jaren een aantal mutaties. In 2006, 2007 en 2008 werd er ook nog gestreden om tickets voor de voorronde van de Champions League en Intertoto Cup.

Sinds 2009 zijn er alleen play-offs om een startbewijs voor de voorronde van de Europa League.

De play-offs beginnen donderdag met de wedstrijden sc Heerenveen-Feyenoord (18.30 uur) en PEC Zwolle-Vitesse (20.45 uur). Zondag volgen de returns.