Giovanni van Bronckhorst volgde zondagavond de ontslagen Fred Rutten op als hoofdtrainer van Feyenoord en is benieuwd naar zijn eerste ervaringen als hoofdtrainer.

"Natuurlijk is dat best wel spannend. Dat geldt voor alles wat je voor de eerste keer doet", zei de 40-jarige oud-speler van de Rotterdammers woensdag op zijn eerste persconferentie.

"Ik heb maandag voor de eerste keer als verantwoordelijke coach de spelersgroep toegesproken, praat nu voor de eerste keer met de pers en donderdag zit ik tegen Heerenveen voor de eerste keer als hoofdtrainer op de bank. Het is heel kort dag allemaal.''

Van Bronckhorst stemde zondagavond als assistent-trainer snel in met het verzoek van de clubleiding om de ontslagen Fred Rutten vervroegd op te volgen als hoofdcoach.

"Ik ben nieuwsgierig of ik de visie, de speelwijze en de ambitie die ik heb, snel in de praktijk kan brengen", keek Van Bronckhorst uit naar de komende periode bij Feyenoord. "Ik wil graag met de jongens aan de slag gaan om ze te helpen in hun ontwikkeling. Met goed voetbal wil ik Feyenoord weer op de kaart zetten.''

Ervaring

Volgens Van Bronckhorst, die in 2011 onder Ronald Koeman begon als assistent-coach in De Kuip, hoeft zijn gebrek aan ervaring als hoofdcoach geen struikelblok te zijn.

''Ik zie dat niet als een handicap, helemaal niet zelfs. Iedereen mag daarover een mening hebben, maar ik ben degene die voor de groep staat. Het belangrijkste is dat je niet aan jezelf twijfelt en dat doe ik dus niet.''

Van Bronckhorst bekende dat hij bij Feyenoord al een paar jaar hulp krijgt van een ''extern persoon'' die hem in zijn ontwikkeling als coach ondersteunt. ''Zijn naam is niet belangrijk, hoewel hij wel heel belangrijk is voor mij en mijn staf."

Donderdag neemt Feyenoord het in de play-offs voor Europees voetbal op tegen sc Heerenveen. Lex Immers en Elvis Manu ontbreken daarbij wellicht door blessures.