Anouk Hoogendijk wil op het WK volgende maand in Canada revanche nemen voor het mislukte EK van 2013. Ondanks de hoge verwachtingen werden de Oranjevrouwen destijds in de groepsfase uitgeschakeld.

"Ik baal nog steeds van het toernooi in 2013. En dit WK is daarom een kans om te laten zien dat we het wel kunnen", aldus Hoogendijk, die woensdag in het oefenduel met Estland haar 101e interland speelt.

De 30-jarige verdedigster van Ajax ging twee jaar geleden voor een finaleplaats, maar verliet het EK na de groepsfase waarin Oranje niet eens een doelpunt wist te maken.

"Achteraf gezien denk ik dat we misschien iets te hoog van de toren hebben geblazen, maar op dat moment voelde dat absoluut niet zo. Je moet doelen durven stellen, en niet te makkelijke doelen."

"Maar als het toernooi dan veel minder uitpakt is het wel meteen slecht en dat achtervolgt je ook wel. Ik denk dat we daardoor nu iets voorzichtiger zijn met de voorspelling voor het komende WK."

Minder druk

Het slechte EK van twee jaar gelden heeft volgens Hoogendijk als voordeel dat er nu minder wordt verwacht van Oranje in Canada. "De druk is voor mijn gevoel minder. Eigenlijk voelt het weer als in 2009 toen we de halve finales haalden op het EK. Toen stonden we voor het eerst op een EK, nu gaan we voor het eerst naar een WK."

"Maar zoals ik al zei, ik wil in Canada wel revanche nemen voor 2013. Dit is een prachtige kans om te laten zien dat we met attractief voetbal een prestatie kunnen neerzetten op een groot toernooi."

De concrete WK-doelstelling de ploeg van bondscoach Roger Reijners is om bij de beste drie Europese ploegen te eindigen en zo plaatsing af te dwingen voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Rio de Janeiro.

"Als dat zou lukken, mogen we zeker spreken van een succesvol toernooi", vindt Hoogendijk. "Het is alleen lastig te zeggen hoe ver we daarvoor moeten komen. Een plek in de achtste finales kan genoeg zijn om bij de beste drie van Europa te horen, maar het kan ook dat we het met een plek in de kwartfinales niet redden."

"Ik denk in ieder geval wel dat het moet lukken om door de groepsfase heen te komen. Dan gaat het denk ik ook meer leven in Nederland. Dat merkten we op het EK in 2009 ook."

Tactiek

Oranje, dat zondag afreist naar Canada, stuit in de groepsfase op Nieuw-Zeeland (6 juni), China (11 juni) en op gastland Canada (15 juni).

"Van die ploegen schat ik Canada het sterkste in. We hebben in de afgelopen jaren vaak tegen ze gespeeld en steeds hadden we het lastig. Het is een hele fitte en ervaren ploeg. China ligt ons denk ik beter en Nieuw-Zeeland heeft een totaal ander team dan wij."

"Nieuw-Zeeland is fel en fit. Ze blijven maar gaan, terwijl het meer van de tactiek en het positiespel moeten hebben. Toch denk ik dat het mogelijk moet zijn om al vier punten te hebben voordat we tegen Canada moeten aantreden. En dan zijn we al heel dicht bij de volgende ronde."