Bondscoach Guus Hiddink heeft FC Twente-middenvelder Hakim Ziyech toegevoegd aan de selectie van het Nederlands elftal voor de oefenstage in aanloop naar het belangrijke EK-kwalificatieduel met Letland op 12 juni.

Ziyech debuteert in de Oranje-selectie. De 22-jarige middenvelder speelde drie wedstrijden voor Jong Oranje, waarin hij twee keer scoorde.

Ziyech was afgelopen seizoen in de eredivisie na PSV-aanvaller Luuk de Jong bij de meeste doelpunten betrokken. Hij maakte dertien doelpunten en gaf zestien assists.

Hiddink heeft in totaal 31 spelers opgeroepen voor de trainingsstage, waaronder ook de debutanten Steven Berghuis van AZ en Tjaronn Chery van FC Groningen.

Op 5 juni staat een week voor het cruciale duel met Letland nog een oefenduel met de Verenigde Staten op het programma.

De spelers sluiten, afhankelijk van hun clubverplichtingen, aan op 25 mei, 28 mei, 1 juni of 8 juni. De eerste training is op 26 mei in Hoenderloo.

Derde

De bondscoach formeert aan het einde van die week zijn selectie voor de wedstrijden tegen de VS en Letland.

Oranje moet winnen in Letland om niet nog meer averij op te lopen in de strijd om een plek op het EK van volgend jaar.

Met zeven punten uit vijf wedstrijden staat Nederland momenteel derde in de groep achter koploper Tsjechië (dertien punten) en IJsland (twaalf). Letland staat vijfde met drie punten, twee minder dan Turkije. Kazachstan is hekkensluiter met één punt.

De nummers één, twee en de beste nummer drie van de negen groepen plaatsen zich rechtstreeks voor het EK dat in 2016 in Frankrijk wordt gehouden. De overige acht nummers drie strijden in een play-off om de laatste vier plaatsen.