Memphis Depay heeft de Johan Cruijff Prijs gewonnen. De Johan Cruyff Foundation reikt de prijs elk jaar uit aan de meest talentvolle speler in de eredivisie.

''Vorig jaar zat hij er al dichtbij, en nu is hij overduidelijk eerste. Hij heeft een enorme vooruitgang gemaakt", aldus juryvoorzitter Johan Cruijff.

Naast Cruijff zaten voetbalprominenten als Frank de Boer, Wim Jonk en Ron Jans in de jury. Zij beoordeelden de spelers op onder meer techniek, tactiek, speloverzicht, creativiteit, verantwoordelijkheid en persoonlijkheid.

Tot oud-winnaars van de John Cruijff Prijs behoren Arjen Robben, Wesley Sneijder, Salomon Kalou, Klaas Jan Huntelaar, Ibrahim Afellay en Adam Maher.

Trots

Depay is blij met zijn onderscheiding. ''Ik ben trots op het feit dat ik dit jaar niet alleen topscorer ben, maar ook talent van het jaar." De PSV-aanvaller, die deze zomer de overstap maakt naar Manchester United, volgt Davy Klaassen op als prijswinnaar.

Op het Voetballer van het Jaar-gala op maandag 31 augustus krijgt Depay de prijs overhandigd.

De 21-jarige voetballer mag bovendien op een zelfgekozen locatie een Cruijff Court laten aanleggen. Het trapveldje wordt naar hem vernoemd.