De Italiaanse politie heeft vijftig verdachten aangehouden voor matchfixing in de lagere divisies van het Italiaanse voetbal.

De verdachten zijn spelers, voorzitters en managers van dertig teams uit het hele land, meldt het Italiaanse persbureau Ansa dinsdag.

Ten minste vijf verdachten zijn nog op de vlucht. Ze worden beschuldigd van het beïnvloeden van resultaten van voetbalwedstrijden voor weddenschappen.

Video: Arrestaties voor matchfixing in Italie

De operatie maakt volgens Italiaanse media deel uit van een onderzoek tegen de Calabrische tak van de maffia, 'Ndrangheta. "Het onderzoek toont de belangstelling aan van criminele netwerken in het voetbal en de gokindustrie'', zei een woordvoerder van de speciale Italiaanse politie-eenheid die optreedt tegen de maffia.

Het onderzoek begon naar aanleiding van afgeluisterde telefoongesprekken van een vooraanstaand maffialid waaruit duidelijk werd dat er wedstrijden werden beïnvloed om geld te verdienen.

Omgekocht

De politie vermoedt dat 28 wedstrijden uit de laagste profdivisie en een semi-profdivisie zijn gefixt. Spelers en coaches werden omgekocht. Van ten minste één geheime ontmoeting in een hotelkamer zijn beeldopnamen gemaakt.

Het Italiaanse voetbal is eerder in opspraak geweest vanwege gokschandalen. De maffia gebruikt sportweddenschappen om geld te verdienen en wit te wassen.

Volgens de politie zou het onder meer gaan om de clubs Pro Patria, Barletta, Brindisi, L'Aquila, Neapolis Mugnano, Torres, Vigor-Lametia, Santarcangelo, Sorrento, Montalto, Puteolana, Akragas en San Severo.