Supporters van PEC Zwolle betaalden afgelopen seizoen het laagste bedrag voor een thuisdoelpunt van hun favoriete ploeg. Fans van NAC Breda waren juist het duurst uit.

Dat blijkt uit onderzoek van NU.nl naar de verhouding tussen het aantal gemaakte treffers van de clubs in de reguliere competitie en de prijzen van de goedkoopste seizoenkaarten voor volwassenen.

De aanhangers van PEC Zwolle konden in de zeventien thuiswedstrijden veertig keer juichen voor een doelpunt van hun ploeg. Aangezien de bekerwinnaar van vorig jaar 185 euro rekende voor de goedkoopste seizoenkaart 'kostte' één doelpunt 4,63 euro.

Ook fans van PSV (5,06 euro per treffer), Vitesse (5,25 euro) en sc Heerenveen (5,52 euro) kregen veel waar voor hun geld. Landskampioen PSV maakte de meeste treffers in thuiswedstrijden, liefst vijftig. Bovendien zetten de Brabanders zestien van de zeventien duels in het Philips Stadion in winst om; alleen van Ajax werd verloren.

Lijfsbehoud

Veel minder reden tot vreugde hadden de supporters van NAC Breda, en niet alleen omdat de ploeg is veroordeeld tot play-offs om lijfsbehoud. De Brabanders maakten slechts negentien goals in het Rat Verlegh Stadion. Met de prijs van 203 euro voor een seizoenkaart komt dat neer op 10,68 euro per doelpunt.

Aanhangers van Go Ahead Eagles (10,00 euro), FC Dordrecht (9,00 euro) en FC Twente (8,96 euro) moesten eveneens diep in de buidel tasten voor een treffer van hun team.

De lijst met behaalde punten in thuiswedstrijden komt precies overeen met die van het aantal thuisdoelpunten. Ook op deze rangschikking zijn punten het goedkoopst voor PEC Zwolle-fans en het duurst voor NAC Breda-supporters.

Niet verwend

De seizoenkaarthouders van FC Dordrecht betaalden omgerekend het laagste bedrag per doelpunt als ook de treffers van de bezoekers in ogenschouw worden genomen.

In het Riwal Hoogwerkers Stadion vielen in totaal 53 treffers - waarvan 19 voor de thuisploeg. Afgezet tegen de prijs van een seizoenkaart (135 euro) betekent dat 2,76 euro per doelpunt.

De Excelsior-supporters telden 2,86 euro neer voor een treffer en de FC Utrecht-aanhang was met 3,10 euro ook goedkoop uit.

Voor Feyenoord-fans kwam dit bedrag uit op 5,12 euro per goal, het hoogste van alle clubs. Vaste bezoekers van thuiswedstrijden van FC Twente en Ajax moesten respectievelijk 4,76 euro en 4,65 euro voor elke treffer betalen.

In absolute zin zagen de FC Utrecht- en Excelsior-seizoenkaarthouders de meeste goals: 63.