De gemeente Velsen moet de Westtribune van Telstar kopen om te voorkomen dat de Jupiler League-club uit het betaalde voetbal verdwijnt.

Voor de aankoop is 740.000 euro nodig. De gemeente wil 690.000 euro betalen en Telstar draagt 50.000 euro bij volgens het plan van het college van b en w, dat de gemeenteraad van Velsen op 11 juni zal behandelen.

De gemeente moet bovendien opdraaien voor achterstallig onderhoud à 100.000 euro.

Directeur Pieter de Waard van Telstar legt dinsdag in de IJmuider Courant uit dat de aankoop cruciaal is voor Telstar.

"Wij hebben een licentie van de KNVB waarin is opgenomen dat er minimaal 2000 plaatsen voor bezoekers moeten zijn in ons stadion. Op het moment dat we de Westtribune niet meer mogen gebruiken, halen we dat aantal plaatsen niet en staat onze licentie dus direct op losse schroeven."

De problemen met de Westtribune begonnen toen de bouwer, Memid Investments, in 2011 failliet ging. Sindsdien zocht een curator zonder succes naar een nieuwe eigenaar. Telstar gaat aan de gemeente 100.000 euro huur per jaar betalen.

De KNVB wil uiterlijk op 15 juni duidelijkheid over de financiële toekomst van Telstar.

Categorie 1

Telstar is een van de tien clubs in het betaalde voetbal die op dit moment in de zorgwekkende categorie 1 zit van het licentiesysteem van de KNVB. Clubs uit die categorie zitten in financieel zwaar weer en moeten werken aan financieel herstel.

De ploeg van Michel Vonk eindigde dit seizoen als vijftiende in de Jupiler League.