Bondscoach Roger Reijners heeft op het WK van volgende maand in Canada een duidelijk doel voor ogen met de Nederlandse voetbalsters. Hij wil daar met Oranje kwalificatie afdwingen voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.

Om dat te bewerkstelligen moet Oranje bij de beste drie Europese landen eindigen. "Dat wordt lood- en loodzwaar, maar het is wel het doel", zei Reijners maandag in een hotel in Rotterdam waar Nederland zich voorbereidt op het WK.

In totaal doen er 24 landen mee aan het WK, waarop Oranje debuteert. Zwitserland, Noorwegen, Spanje, Duitsland, Frankrijk en Zweden dingen namens Europa ook mee naar een ticket voor Rio. 

"Het kan dus zo zijn dat we aan een plek in de achtste finales al genoeg hebben voor plaatsing voor Rio, omdat er nog maar twee andere Europese landen over zijn", weet de 51-jarige Reijners.

"Maar het is ook mogelijk dat we met vier Europese landen in de halve finales staan. Tijdens het toernooi zal het allemaal duidelijk worden."

Reijners had de Spelen van 2016 al voor ogen toen hij in 2010 aangesteld werd door de KNVB. "Doelstelling was toen om structureel deel te gaan nemen aan de grote toernooien. Het EK 2013 hebben we gehaald, naar het WK gaan we nu toe, en dus zijn de Spelen het volgende doel."

Niet makkelijk

Komende zondag vertrekt Oranje naar Canada, waar op 6 juni in Edmonton de wedstrijd wacht tegen Nieuw-Zeeland. China en gastland Canada zijn de andere twee tegenstanders in de groepsfase.

Reijners, die in de jaren tachtig en negentig bij Fortuna Sittard en MVV speelde, ziet zeker kansen in de poule. "We kunnen die drie landen verslaan, maar makkelijk wordt het niet. Als je naar de vier landen op de FIFA-ranking kijkt dan staan we heel dicht bij elkaar."

In de aanloop naar het toernooi oefent Nederland op 30 mei nog in Toronto tegen Zweden. Woensdag wacht op Het Kasteel in Rotterdam ook nog het 'uitzwaaiduel' met Estland, maar daarin zal Oranje niet in de sterkste opstelling kunnen aantreden.

Veel speelsters die in het buitenland spelen sluiten in de loop van deze week namelijk pas aan in de voorbereiding, waaronder ook aanvalster Vivianne Miedema van Bayern München.

Rust

Reijners: "Miedema heeft een lang seizoen gehad in Duitsland. Zij kan nu dus nog even haar rust nemen. En de speelsters uit de Zweedse competitie hebben nu bijvoorbeeld nog wedstrijden te spelen."

Om toch met een grote groep te kunnen trainen heeft Reijners een aantal 'afvallers' bij de groep gehaald, die ook tegen Estland in actie kunnen komen.

"Dat is ook een voordeel, want als er iemand geblesseerd afvalt moeten zij alsnog fit klaarstaan. En dan is het goed dat ik ze nog even aan het werk gezien heb voordat we zondag afreizen."