Martin van Geel betreurt het dat hij zondagavond Fred Rutten heeft moeten ontslaan als hoofdtrainer van Feyenoord.

"Het was een zeer teleurstellende beslissing die we hebben moeten nemen", aldus de technisch directeur op de website van de Rotterdamse club.

Rutten liet na de pijnlijke 3-0 nederlaag bij PEC Zwolle, waardoor Feyenoord veroordeeld is tot play-offs om Europees voetbal, blijken dat hij moeite had om het elftal te motiveren.

Van Geel en algemeen directeur Eric Gudde reden na het verlies naar het huis van Rutten. "Daar werd direct duidelijk dat Fred het niet meer zag zitten en niet het vertrouwen had dat hij het tij nog kon keren."

"Nadat we met elkaar het seizoen tot dusver nog eens de revue hebben laten passeren, zijn Eric en ik linea recta doorgereden naar Giovanni van Bronckhorst."

De assistent van Rutten zou eigenlijk pas komende zomer hoofdcoach worden, maar is maandag al aan de slag gegaan als eindverantwoordelijke.

"We wisten natuurlijk dat dit voor hem niet het ideale moment was om in te stappen en dat hij liever aan het begin van volgend seizoen was begonnen, maar Giovanni kende gelukkig geen twijfel. Hij is een echte Feyenoorder en wilde dit voor de club doen. Hij zei: we gaan ervoor."

Heerenveen

Rutten wist in de laatste vijf duels met Feyenoord maar twee punten te pakken. De club had eerst nog uitzicht op de tweede plaats en is uiteindelijk vierde geworden in de reguliere competitie. Donderdag en zondag is sc Heerenveen de tegenstander in de eerste ronde van de play-offs.

"Zo wil je het seizoen niet eindigen, zeker niet omdat het er voor ons in grote delen van het seizoen goed uit heeft gezien. Vijf wedstrijden geleden stonden we nog acht punten voor op AZ, waarbij zowel intern als extern het idee leefde dat dit voldoende zou zijn voor de derde plaats."

"We hebben er in onze beleving alles aan gedaan om het tij in de moeilijke periode die volgde te keren, maar we hebben er met zijn allen uiteindelijk geen vat op kunnen krijgen welke factoren ten grondslag lagen aan de mindere resultaten. Uiteindelijk komt er dan een moment waar je niet omheen kunt."

Greveraars

Patrick Greveraars is als assistent van Rutten ook de wacht aangezegd. "Hij is een vakman en een heel prettig persoon, alleen was hij natuurlijk toch gelieerd aan Fred Rutten. We willen met deze staf een doorstart maken, vandaar dat we Patrick zondagavond hebben gevraagd om die wens te respecteren. Patrick heeft daar zeer correct en professioneel op gereageerd."

Van Bronckhorst leidde maandag al zijn eerste training en Van Geel heeft vertrouwen in de nieuwe hoofdcoach. "Hij straalt uit dat hij er iets van wil gaan maken. Tegelijkertijd weten we allemaal dat het niet makkelijk zal worden voor ons in de play-offs. Het vertrouwen is niet groot, maar toch gaan we er met elkaar alles aan doen om de laatste strohalm te grijpen en ons alsnog te plaatsen voor Europees voetbal."